Thaimaassa matkanneet ovat saattaneet huomata, että maa on länsimaita edellä ajanlaskussaan, tarkalleen sanoen 543 vuotta. Thaimaassa juhlitaan vuoden vaihtumista huhtikuussa ja juhlaa kutsutaan nimellä Songkran. Nykyään kyseessä on melko symbolinen juhla, sillä vuonna 1939 virallista ajanlaskua muutettiin siten, että uusi vuosi alkaa myös Thaimaassa 1. tammikuuta. Alun perin songkranin ajankohdan määräsi buddhalainen kalenteri, mutta kuningas Chulalongkornin aikana juhlimisajaksi vakiintui 13. huhtikuuta.

Juhlamenot saattavat kestää paikasta riippuen muutamasta päivästä viikkoon ja mikäli turisti ei etukäteen tiedä mistä on kysymys, kokemus voi olla hämmentävä. Songkran on toiselta nimeltään vesijuhla ja tämä todella kuvastaa juhlan luonnetta. Thaimaalaisen uuden vuoden juhlintaan kuuluu nimittäin olennaisena osana koko kaupungin kattava vesisota jääkylmää vettä hyödyntäen ja kanssaihmisten sotkeminen märällä talkilla.

Kilpavarustelu alkaa heti aamusta

Aikaisen aamulla paikalliset alkavat varustaa autojaan suurilla vesiämpäreillä ja kaupoista loppuvat jääpalat. Vesisotaosuutta varten valmistaudutaan vesipyssyin ja aseeksi kelpaa oikeastaan mikä tahansa kuppi, jolla jäävettä voi lennättää toisen juhlijan niskaan. Vesisota kattaa koko maan. Viimeistään puolen päivän aikaan käytännössä kaikki kaupungin asukkaat ovat kerääntyneet kadun varsille vesisotimaan. Kastumiselta ei voi välttyä, vaikka itse ei veden viskomiseen osallistuisikaan. Vaihtoehdot ovat oikeastaan nauttia hauskanpidosta ja hypätä siihen avoimin mielin mukaan tai lukkiutua hotellihuoneeseen.

Valitse sopivat vaatteet ja suojaa arvoesineet

Kadulla liikkuessa päälle ei kannata valita mitään sellaista vaatetta, joka ei saisi kastua tai sotkeentua. Myös esimerkiksi puhelin kannattaa suojata muovipussilla. Tämä ei nimittäin ole mikään pieni vesisota, vaan voit hyvinkin saada niskaasi ämpärillisen vettä ohiajavasta autosta. Vettä kaadetaan surutta niin poliisien kuin taksikuskienkin päälle. Suurempien teiden varsilla paloautot ruiskivat vettä suurista letkuista.

Valitse sopivat vaatteet ja suojaa arvoesineet

Veden heittämisen lisäksi muiden juhlijoiden kasvoille sivellään talkkia ja samalla toivotetaan hyvää uutta vuotta. Talkin sively on buddhalaisilta munkeilta opittu tapa ja sen avulla levitetään siunausta ja hyvää onnea. Tästä ei siis pidä missään nimessä loukkaantua. Vettä heittämällä puolestaan juhlistetaan puhdistautumista ja pestään pois menneen vuoden pölyt ja huolet.

Taustalla puhdistautuminen ja perinteiden kunnioittaminen

Songkranin aikana thaimaalaiset osoittavat kunnioitustaan erityisesti vanhempia ihmisiä kohtaan. Päivän aikana perheen tai talon nuorimmat kaatavat vettä vanhempien asukkaiden käsille tai olkapäille. Lisäksi vieraillaan temppeleissä ja viedään ruokaa munkeille.

Songkran on etenkin oikealla asenteella varustautuneelle hauska kokemus. Toisille se voi kuitenkin olla myös ahdistavaa, sillä juhlintaa ei oikeastaan pääse pakoon ainakaan kaupungeissa. Liikkuminen paikasta toiseen on lähes mahdotonta ja jopa vaarallista, sillä liikenneonnettomuuksia sattuu songkranin juhlinnan aikana moninkertaisesti.

Valitse sopiva songkran-kohde etukäteen ja heittäydy mukaan juhlintaan

Songkrania juhlitaan hieman eri tavoin eri puolilla maata. Monien lempipaikka songkranin aikaan on Pohjois-Thaimaassa sijaitseva Chiang Mai, jossa juhlallisuudet alkavat värikkäällä, keskustan läpi kulkevalla kulkueella. Tämän jälkeen tuoksuöljyllä hajustettua vettä kaadetaan vanhusten ja buddha-patsaiden päälle. Sitten onkin vesisodan aika ja Chiang Maissa vesisotatila kestää viisi päivää.

Valitse sopiva songkran-kohde etukäteen ja heittäydy mukaan juhlintaan

Hurjimmin songkrania juhlitaan rantakaupunki Pattayalla, jossa kaupungin keskusta on vedestä läpimärkä viikon ajan ja kukaan ei säily kuivana. Phuketissa sen sijaan juhlinta kestää vain päivän. Bangkok tyhjenee songkranin aikaa ihmisten suunnatessa kotiseuduilleen, mutta pääkaupungissakin juhlitaan erityisesti baarialueilla.

Bangkokin lähistöllä sijaitsevassa historiallisessa Ayutthayan rauniokaupungissa voi viettää hieman erilaisen songkranin. Vanhassa keskustassa norsut seisovat aitauksessaan ja ottavat osaa vesisotaan syöksemällä kärsällään vettä juhlijoiden päälle. Ayutthayassa näkee myös hienoja, perinteisiä kulttuuriesityksiä, kaupungin läpi kulkee kulkue ja samalla valitaan Miss Songkran.