Suomi on todellinen kesämaa. Se herää aivan omanlaiseensa henkeen ja tunnelmaan kesäisin. No, ainakin aurinkoisena kesänä. Mutta kyllä sateisenakin yritetään päästä olosuhteiden mukaan parhaaseen mahdolliseen tunnelmaan. Ihmiset ovat iloisia ja puheliaita, täysin vastakohtia talven pimeyden keskellä elävästä kansasta. Kesän huuma on saanut myös erilaisia erikoisia festareita syntymään Suomeen.

Suurin osa Suomen festareista järjestetään kesällä, milloin muutenkaan. Joukkoon mahtuu perinteisiä kesäfestareita kuten Pori Jazz, Ruisrock ja Provinssirock. Nämä saavat esiintyjäkaartiinsa yleensä kovia nimiä ulkomaita myöten. Kuumimmat hitit ja bändit nähdään näillä suosituilla festareilla. Yleisömäärät ovat huimia ja liput myydään yleensä loppuun jo hyvissä ajoin. Festareilla on Suomessa aina ihan oma tunnelmansa.

Suomi tunnetaan kuitenkin myös omituisten asioiden maana. Kesäisin meillä kilpaillaan niin eukonkannosta kuin kännykänkin heitosta. Eivätkä nämä kilpailut ole mitään vitsejä, niihin treenataan tosissaan ja eukonkantokilpailun voittajat saavuttavat kansallisen sankarin maineen, ainakin hetkeksi aikaa. Miksei tänne hulluun maahan mahtuisi siis samalla myös joukko omituisia festareita?

Mikä mahtava vaikutus auringolla onkaan suomalaisiin. Meistä tulee ajoittain jopa positiivisia ja nauramme ääneen. Iloisuutta löytyy paljon enemmän kesäisin ja tämä ilo halutaan jakaa muidenkin kanssa. Siksi perinteisten festareiden rinnalle on tuotu erikoisempia vaihtoehtoja, joista voi löytyä jokaiselle aivan uudenlaisia elämyksiä. Toki jotkut omituisimmat tapahtumat ovat olleet olemassa jo kauemmin ja niillä on pitkät perinteet.

Parhaat poiminnat

Hiljaisuus-festivaalit

Kaukolan kylässä Kittilässä on jo kymmenen vuoden ajan järjestetty Hiljaisuus-festivaalit joka kesä. Nämä festarit ovat erikoiset ainakin niiden syrjäisen sijainnin ja ohjelmatarjonnan takia. Festariohjelma sisältää paljon nykytaidetta, näytelmää ja filosofointia. Tapahtuma on kuitenkin tullut tunnetuksi taidepiireissä jo ympäri maailmaa ja monet esiintyjät saapuvat paikalle pitkältäkin mantereiden takaa.

Karhukin on saanut itselleen omat festarit, mikä ettei, onhan se tärkeä eläin meille Suomen luonnossa. Ilomantsin Karhufestivaali järjestetään vuonna 2020 jo seitsemättä kertaa. Festareilla on kaikenlaista mielenkiintoista toimintaa ja esiintymisiä. Jännittävin niistä on karhunveiston MM-kilpailut, joissa kilpaillaan kuka osaa veistää parhaimman näköisen karhun puusta. Festareilla on vuosien aikana nähty todellisia mestariteoksia.

Kurikan Haku Päällä festarit toimivat lähes 20 vuotta rakkauden sytyttimenä monelle parille. Festari olikin keskittynyt täysin parin hakuun ja sen ohjelma koostui monenlaisista eri peleistä ja leikeistä, minkä avulla sitä oikeaa oli helppo etsiä. Muutama vuosi sitten festari alkoi kuitenkin kokea yleisöhävikkiä ja päätti laajentaa ohjelmistoonsa myös muuta aktiviteettia parin haun lisäksi.

Ämyrock on hyvä valinta vaihtoehtoisille festareille. Festarissa itsessään ei sinänsä liene mitään outoa, ellei sen persoonallista nimeä lasketa, mutta sen tarjonta on taatusti jotain valtavirrasta poikkeavaa. Se onkin festarin yksi ideoista, tuoda vähemmän tunnettua musiikkia kuuluville. Ämyrock järjestetään Hämeenlinnassa ja se on Suomen vanhin edelleen toimiva ilmaiskonsertti, joka on viihdyttänyt kansaa jo yli 40 vuotta.

Suonenjoen mansikkakarnevaaleilla voi päästä osallistumaan todelliseen herkkukilpailuun nimittäin mansikansyöntikilpailuun. Joukkueet kilpailevat siitä, kuka syö nopeinten litran mansikoita. Hyvästä syöntityylistä saa lisäpisteitä, joten nopeus ei ole aivan kaikki kaikessa. Mansikkakarnevaaleilla on myös erittäin pitkä historia ja ne mainitaan jopa muutamassa kirjallisuuden klassikossa.

Jos sopivia festareita ei löydy, mutta haluaa silti viihdyttää itseään kesän erikoisilla tapahtumilla Suomessa, voi sen tehdä lukuisissa eri hulluissa kilpailuissa, mitä järjestetään ympäri maata. Toiset lajit ovat levinneet Suomesta jopa muualle Eurooppaan ja perinteisestä mölkyn heitosta kisaillaan ympäri Eurooppaa. Eri puolilta maata löytyy myös WC-rullan heittokisat, vittuilun SM-kisat ja totta kai pehmiksen syönnistä ja saunomisestakin tarvitsee kilpailla.