Suomen kesä, joka on tunnetusti kylmä ja vähäluminen, tarjoaa otollisen ympäristön festivaalien järjestämiselle. Maastamme löytyy tarjontaa laajaan makuun, ja jos kesänsä haluaa viettää festareita kiertäen, ei kovinkaan montaa päivää tarvitse ottaa vapaaksi. Musiikkityyleistä juhlijat voivat valita oopperasta jazziin, ja popista rockiin.

Rokkia ja poppia lännestä itään

Suurimpia Suomalaisia rock ja pop festareita edustavat muun muassa maan molemmille puolille sijoittuvat Turun Ruisrock ja Joensuun Ilosaarirock. Maamme vanhin festivaali, kolmipäiväinen Ruisrock, vetää puoleensa populaarin rockmusiikin faneja, ja se on 50-vuotiaana Euroopan toiseksi vanhin yhtäjaksoinen musiikkifestari. Paikalle Ruissaloon saapuu yleensä laaja määrä kansainvälisiä ja Suomalaisia artisteja, vuoden 2019 headlinerina nähdään amerikkalainen rap artisti Travis Scott, joka tunnetaan tyttöystävänsä Kennal Jennerin lisäksi psykedeelisestä musiikki tyylistään, ja teatraalisista esityksistään. Maan itäiseen kolkkaan festari väkeä vetää Joensuun Ilosaarirock. Kaupungin keskustasta lyhyen kävelymatkan päässä järjestettävä festari tuo vuosittain alueella tuhansia musiikin ystäviä. Festari järjestettiin ensimmäistä kertaa 1971, ja alunperin sen koti oli kaupungin keskustassa sijaitseva Ilosaari, mutta väkimäärän ja suosion kasvaessa tapahtuma siirtyi Joensuun Laulurinteelle. Kolmipäiväinen festari kuuluu Suomen suurimpiin yli 60 000 ihmisen vuosittaisella kävijämäärällä. Esiintyjät ovat sekoitus kansainvälisiä ja Suomalaisia rock henkisiä yhtyeitä. Isojen rokkien lisäksi kaupungin keskustassa sijaitsevassa Ilosaaressa järjestetään vuosittain useita pienempiä tapahtumia. Yksi paikallisille rakkaimmista on Ilovaarirock, aikuisempaan makuun sopivampi pienimuotoinen rock tapahtuma jonka tarkoituksena on heijastaa alkuperäisen Ilosaarirockin henkeä. Pienimuotoisuudestaan huolimatta Ilovaarirock houkuttelee lavalle tunnettuja Suomalaisia ja kansainvälisiä nimiä, kuten Dave Lindholmin, Francinen ja Kari Peitsamon. Ilovaarirockia pyörittää näinä päivinä legendaarinen anniskeluravintola Kerubi, ja festivaalin ikäraja on 18-vuotta, mahdollistaen alkoholin anniskelun koko alueella.

Rokkia ja poppia lännestä itään

Vaihtoehtoja populaarimusiikille

Populaarimusiikille vaihtoehtoa kaipaaville löytyy myös maastamme laajalti vaihtoehtoja. Seinäjoen Tangomarkkinat houkuttelevat idylliseen ympäristöön vuosittain 100,000 vierailijaa tanssimaan ja nauttimaan musiikista. Tangomarkkinoilla on kunnia olla maailman vanhin tälle musiikki tyylille erikoistunut festivaali, ja yleisen viihteen lisäksi niiden aikana valitaan ne tärkeät tangokuninkaalliset loppuvuodeksi kansaa viihdyttämään. Ensimmäiset Tangomarkkinat järjestettiin vuonna 1985, ja tapahtuma on ollut suosittu alku ajoistaan saakka.

Korkeakulttuurin ystäville voi suositella hyvällä omallatunnolla Savonlinnan oopperajuhlia, Savonlinnan oopperajuhlat kattavat tapahtumia vuosittain kesä ja heinäkuussa, ja järvimaisemassa sijaitsevassa Olavinlinnassa on järjestetty juhlia muodossa tai toisessa vuodesta 1912. Varsinaisesti Oopperajuhlat saivat nykymuotonsa 1967, jolloin paikalle saapui kunniavieraana tasavallan presidentti Urho Kekkonen. Nykypäivänä oopperajuhlat vetävät puoleensa tuhansia musiikin rakastajia, ja maailmanluokan taiteilijoita. 
Rennompaa taiteellista suuntaa kaipaavat  ovat suunnistaneet Porin Jazzeille vuodesta 1966. Kaksi viikkoa kestävät festivaalit ovat viime vuosina sijoittuneet heinäkuun puoleen väliin, ja pääosa ohjelmasta tapahtuu Kirjurinluodon konsertti puistossa. Maksullisten konserttien lisäksi kaupunkilaisia hemmotellaan ilmaisilla tapahtumilla, ja jazz painotteisella ohjelmalla paikallisissa anniskeluravintoloissa. Porin Jazzin lisäksi ympäri Suomea järjestetään kaupunki festareita, joihin paikkakuntalaiset ja vierailijat voivat ottaa oman mielenkiinnon mukaan osaa. Laajan esitys alueen, ja pitkän aikavälin vuoksi ohjelmistosta voi poimia päältä parhaimmat tapahtumat, ja festareiden olemassaolon voi unohtaa niiden loppuajaksi jos siltä tuntuu. Ensimmäisiä Suomalaisia kaupunki festivaaleja edustaa Keskisuomalainen Jyväskylän kesä, jota on järjestetty vuodesta 1956. Alunperin tapahtuma tunnettiin nimellä Jyväskylän Musiikkikulttuuripäivät, mutta ohjelman käydessä kansalle tutuksi, se yksinkertaistettiin sittemmin Jyväskylän Kesäksi. Alunperin tapahtuman tarkoituksena oli tuoda alueelle korkeatasoista musiikkia. Sittemmin ohjelma