Sundancen elokuvajuhlat järjestetään vuosittain Park Cityn kaupungissa Yhdysvaltojen Utahissa. Festivaalia on järjestetty vuodesta 1978 lähtien ja sen järjestäjänä toimii voittoa tavoittelematon Sundance Institute. Sundance on monelle elokuvahullulle vuoden päätapahtuma, sillä festivaali tarjoaa laajan kattauksen uusia indie-elokuvia kiinnostavilta tekijöiltä. Tapahtumana Sundance vertautuu muihin tärkeisiin elokuva-alan tapahtumiin, kuten Cannesin, Venetsian, Berliinin ja Toronton elokuvajuhliin.

 

Sundance kerää elokuvanystävät pieneen vuoristokaupunkiin

Ideana pienen budjetin elokuvien nostaminen yleisön tietoisuuteen

Sundance Instituten on alun perin perustanut näyttelijä Robert Redford, joka halusi kannustaa elokuvantekijöitä Hollywood-koneiston ulkopuolella toteuttamaan unelmiaan. Alusta asti festivaalilla on nähty pienen budjetin elokuvia, jotka vakuuttavat laadullaan mutta saattaisivat ilman festivaalia jäädä suurelta yleisöltä huomaamatta. Elokuvafestivaalin järjestämisen lisäksi järjestö tukee nuoria, uransa alussa olevia elokuvaohjaajia, tuottajia, elokuvamusiikin säveltäjiä ja käsikirjoittajia erilaisilla stipendeillä ja workshoppeja järjestämällä.

 

Elokuvafestivaalin järjestämisen lisäksi Sundance Institute pitää yllä elokuva-arkistoa Los Angelesissa yliopisto UCLA:n tiloissa. Useat elokuvastudiot ja yksityiset elokuvaharrastajat ovat lahjoittaneet kokoelmiin omia löytöjään. Tällä tavoin järjestö pyrkii pelastamaan edes osan menneiden vuosien harvinaisuuksista. Valitettavan moni studioiden ulkopuolella tehty elokuva on aikojen saatossa kadonnut tai tuhoutunut välinpitämättömän käsittelyn seurauksena.

Tarjonta laajentunut vuosien varrella

Alkuvuosinaan festivaali keskittyi ainoastaan pääsarjaansa eli uusiin fiktioelokuviin ja niihin sävellettyyn musiikkiin. 1980-luvulla ohjelmistoon lisättiin mm. alkuperäiskansoja edustavien elokuvien sarja ja vuonna 2002 mukaan otettiin myös dokumenttielokuvien sarja. Ensimmäisinä vuosina elokuvia esitettiin festivaalin aikana muutama kymmen, mutta nykyään festivaalin ohjelmisto kattaa yli 180 elokuvaa. Viime vuonna festivaalille osallistui 71 600 vierailijaa ja tämä onkin pienen Park Cityn kaupungin vuosittainen kohokohta.

Tarjonta laajentunut vuosien varrella

1980-luvun puoleen väliin asti festivaali kamppaili talousongelmien kanssa, mutta vakiinnutti sitten vähitellen paikkansa maailman elokuvafestivaalien joukossa. Myös suuret studiot ja tuotantoyhtiöt alkoivat kiinnittää huomiota Sundancen tarjontaan ja festivaalin indie-tuotantojen joukosta alkoi nousta vuosittain myös suurissa teattereissa levityksen saaneita yleisösuosikkeja. Hyvänä esimerkkinä Sundancen menestystarinoista toimii mm. minimaalisen budjetin kauhuelokuva The Blair Witch Project. Kyseessä oli kahden kolmekymppisen entisen opiskelukaverin elokuva, johon he käyttivät yhteensä 25 000 dollaria. He myivät elokuvan Sundancen aikana miljoonalla dollarilla ja lopulta elokuva tuotti maailmanlaajuisen levityksen myötä yli 249 miljoonaa dollaria. Muita meilläkin tunnettuja Sundancesta alkunsa saaneita

menestyksiä ovat mm. Little Miss Sunshine ja Napoleon Dynamite.

Huolena kasvava kaupallisuus

Viime vuonna Redford ilmaisi huolensa siitä, että festivaali olisi kasvamassa jo liian suureksi. Hänen mielestään se, että Hollywoodin pintaliitojulkkikset matkustavat paikan päälle vain esittäytymään, on vastaan festivaalin alkuperäistä ajatusta. Redford korostaakin sitä, että festivaali keskittyisi tukemaan jatkossakin nimenomaan pienellä rahalla toteutettuja elokuvia, ilman kaupallista näkökulmaa.

Huolena kasvava kaupallisuus

Redfordin huoli ei ole aivan tuulesta temmattu. Festivaalin saaman suosion myötä studioiden on yhä hankalampi löytää sieltä ennestään tuntemattomia helmiä. Valtavan suosion myötä Sundance on saanut myös kilpailijan, joka keskittyy sellaisiin elokuviin, jotka olivat Sundancen huomion keskipisteenä festivaalin alkuvuosina. Slamdance Film Festivalin perusti neljä elokuvantekijää, joiden elokuvia ei otettu osaksi festivaalin ohjelmistoa. Nyt he keräävät omalle festivaalilleen sellaisia helmiä, joita ei hyväksytä Sundanceen.

Park City tarjoaa elokuvanystäville parastaan

Utahin Park City tunnetaan vieraanvaraisuudestaan. Festivaalivieraat kehuvatkin vuodesta toiseen kaupunkilaisten ystävällisyyttä ja kaupungin rentoa tunnelmaa. Viehättävä kaupunki sijaitsee vuorien ja kanjoneitten keskellä, noin tunnin ajomatkan päässä Salt Lake Citysta. Syrjäinen sijainti ei ole kuitenkaan karkottanut kävijöitä vaan päinvastoin; monet elokuvahullut nauttivat siitä, että kaupungissa voi keskittyä hyvällä omalla tunnolla ainoastaan nauttimaan elokuvista, kaukana muun maailman hälinästä.

Park City tarjoaa elokuvanystäville parastaan