Kerran vuodessa elokuvan ystävät kokoontuvat omaan maailmaansa Sodankylään, elokuvajuhlille joiden aikana aurinko ei laske. Sodankylän elokuvajuhlat, englanninkieliseltä nimeltään Midnight Sun Film Festival, on monella tavalla uskomaton kokemus ja ehdottomasti yksi ainutlaatuisimmista elokuva-alan tapahtumista maailmassa. Ensimmäiset elokuvajuhlat järjestettiin Sodankylässä vuonna 1986. Festivaalin ovat perustaneet veljekset Aki ja Mika Kaurismäki sekä elokuva-alan jo edesmennyt grand old man Peter von Bagh, joka toimi myös festivaalin taiteellisena johtajana aina kuolemaansa, vuoteen 2014 asti. Hänen jälkeensä festivaalin taiteellinen vastuu on ollut Timo Malmilla. Tapahtumassa on alusta asti ollut aktiivisesti mukana tietenkin myös Sodankylän kunta sekä useat elokuva-alan toimijat.

Elokuville pyhitetty paikka ja hetki

Erityisesti Aki Kaurismäki ja eläessään myös Peter von Bagh ovat vastustaneet tiukasti elokuvien digitalisaatiota ja vannoneet filmikopioiden nimeen. Nykyään elokuvia näkee harvemmin enää filmiltä muualla kuin elokuva-arkistossa, vanhojen elokuvien festivaaleilla – ja Sodankylässä.

Elokuville pyhitetty paikka ja hetki

Elokuvien katseluun Sodankylä sopii senkin takia niin hyvin, että se on hieman irrallaan kaikesta ja tuntuu melkein epätodelliselta kesäyön valossa. Viiden päivän ajan koko kaupunki on täynnä elokuvia rakastavia ihmisiä ja tämä luo aivan omanlaistaan yhteenkuuluvuuden tunnetta. Elokuvien välissä ihmiset istuskelevat joenrannassa ja jokaisella festivaalilla on järjestetty yhtenä iltana myös metsätanssit. Festivaalilla vierailevia elokuvaohjaajia pääsee kuuntelemaan aamukeskusteluissa, joissa heitä haastatellaan kaikesta maan ja taivaan välillä, toisinaan myös elokuvista.

Sodankylä kirjaimellisesti täyttyy festivaalivieraista

Festivaalin vieraiden joukossa nähdään vuosittain maailman parhaita uusien elokuvien ohjaajia, elokuva-alan ammattilaisia Suomesta ja muualta sekä noin 200 toimittajaa ja kuvaajaa. Festivaalin kävijämääräksi on vakiintunut 18 000–20 000 vierasta jo senkin takia, että Sodankylästä ei löydy majoitusta useammalle. Sodankylän muutamat hotellit on yleensä myyty loppuun jo vuotta etukäteen ja suuri osa vieraista joutuu tyytymään koulumajoitukseen tai vuokraamaan asunnon paikallisilta käyttöönsä festivaalin ajaksi.

Sopivassa suhteessa elokuvia, terassilla istuskelua ja erikoisnäytöksiä

Sopivassa suhteessa elokuvia, terassilla istuskelua ja erikoisnäytöksiä

Lapin kesässä pääosassa ovat upeat elokuvat, joita löytyy joka makuun. Välillä voi levähtää terassilla ihmisjoukon keskellä, joista kaikki tuntuvat jollain tavalla tutuilta, vaikka oikeasti ei tuntisi ketään. Tunnelma on lämmin ja paikalta saattaa hyvinkin bongata elokuvamaailman silmäätekeviä sekä Suomesta että maailmalta. Sodankylän festivaali on kuuluisa siitä, että jopa maailmantähdet kävelevät kaduilla ilman sen kummempia erityisjärjestelyjä. Ja yleisöäkin saapuu ympäri Eurooppaa ja kauempaakin, sillä laadukas ohjelmisto ja omalaatuiset puitteet ovat sellainen yhdistelmä, jota muualta ei oikeastaan löydä.

Elokuvia festivaalilla on paljon enemmän kuin niitä ehtii katsoa ja leffoja esitetään vuorokauden kaikkina aikoina. Neljän aikaan aamuyöllä elokuvateatterin edessä käy lähes samanlainen kuhina kuin iltapäivälläkin, eikä valoakaan ole juuri lainkaan vähemmän. Käytössä on neljä valkokangasta, joista kaksi on elokuvateattereissa ja kaksi festivaalia varten pystytetyissä ulkoteltoissa. Vuosittain näytöksiin myydään yli 25 000 lippua. Vuosittain nähdään myös erikoisnäytöksiä, kuten livesäestettyjä mykkäelokuvia ja huiman suosion saavuttaneita karaokenäytöksiä, joissa yleisö pääsee laulamaan mukana suosikkimusikaalielokuvien kappaleiden tahtiin.

 

Tärkeää työtä elokuvataiteen edistämiseksi

Vuonna 2014 Sodankylän elokuvajuhlille myönnettiin elokuvataiteen valtionpalkinto kiitoksena siitä, että festivaali on tuonut johdonmukaisesti yleisön ulottuvilla valtavan määrän sekä klassikkoelokuvia että uudempia helmiä. Vuonna 2015 festivaali sai Eurooppalaisten kulttuurifestivaalien kattojärjestön EFFE:n palkinnon, joka myönnettiin kahdelletoista Euroopan trendikkäimmälle festivaalille. Festivaali puolestaan palkitsee Sodankylä-palkinnolla suomalaisia elokuva-alan ammattilaisia, jotka ovat toimineet erityisen aktiivisesti elokuvan puolesta.

 

Tärkeää työtä elokuvataiteen edistämiseksi

Sodankylän elokuvajuhlat järjestetään 33. kerran 13. – 17.6.2018 ja teemana on mm. Suomi 100 vuotta elokuvan silmin, jonka puitteissa nähdään suomalaisten elokuvien sarja.