Woodstockin nelipäiväinen musiikkifestivaali vuodelta 1969 on jäänyt historiaan hippiliikkeen huipputapahtumana, joka julisti rauhaa ja rakkautta noin 500 000 ihmisen voimin. Myöhemmin raportoitiin, että ruuhkien takia noin 1,5 miljoonaa paikalle pyrkinyttä vierasta ei koskaan päässyt festivaalille. Esiintyjinä Woodstockissa toimivat aikansa kovimmat populaarimusiikin nimet. Tapahtumassa järjestystä valvoivat Ole kiltti -joukot, jotka puuttuivat epätoivottuun käytökseen sanomalla ”Ole kiltti äläkä tee noin, tee jotain muuta”. Ilmaista kasvisruokaa jaettiin newmexicolaisen hippikommuunin tarjoamana ja ihmiset majoittuivat pellolla itse kyhäämissään teltoissa.

Neljä idearikasta nuorta miestä kohtasivat

Woodstockin ideoijina ja tapahtuman alullepanijoina toimivat neljä nuorukaista: John P. Roberts, Joel Rosenman, Michael Lang ja Artie Kornfeld, joilla kaikilla oli varsin sekalaiset taustat. John Roberts oli perinyt miljoonien dollareiden omaisuuden vanhempiensa apteekki- ja hammastahnayrityksestä. John Rosenman oli puolestaan valmistunut Yalen yliopistosta lakimieheksi, mutta toimi kitaristina. Nämä kaksi tapasivat vuonna 1966 ja aloittivat elämän kämppiksinä. Vapaa-ajallaan he suunnittelivat tv-komediaa, jonka ideana olisi, että kaksi varakasta mutta hölmöä kaveria kokeilevat erilaisia päättömiä liikeideoita. Tv-sarjan suunnittelemiseksi he laittoivat ilmoituksen The Wall Street Journaliin ja The New York Timesiin. Ilmoituksissa ”Nuoret miehet, joilla on rajattomasti pääomaa, etsivät kiinnostavia ja laillisia sijoitusmahdollisuuksia ja liikeideoita”. Vaikka alun perin tarkoituksensa oli löytää hölmöjä ideoita komediaa varten, huomasivat kaverukset vastausten myötä kiinnostuvansa riskipääomasijoittamisesta.

Artie Kornfeld toimi Capitol Recordsin varapääjohtajana. Hän oli onnistunut kirjoittamaan noin 30 hittikappaletta ja hänen laulunkirjoittajauransa oli lupaavassa nousussa. Michael Lang puolestaan piti kauppaa Floridassa, toimi bändien managerina ja tuotti vuonna 1968 suuren kaksipäiväisen Miami Pop -festivaalin. Omilla tahoillaan nämä kaksi miestä tutustuivat ja Lang muutti asumaan samaan asuntoon Kornfeldin ja tämän vaimon kanssa. Kornfeld ja Lang ideoivat keskenään erilaisia kulttuurinäyttelyitä ja rock-konsertteja sekä suunnittelivat levy-yhtiön perustamista. He molemmat ihailivat Bob Dylania, joka asui Woodstockin kylässä ja juuri samaan paikkaan he halusivat sijoittaa tulevan studionsa.

Idea festivaalista syntyi rahoitustapaamisessa

Studion perustamista varten Kornfeld ja Lang tarvitsivat kuitenkin rahaa ja heille ehdotettiin Robertsia ja Rosenmania. Nämä neljä tapasivat lopulta New Yorkissa vuonna 1969 ja saivat idean kaikkien aikojen suurimmasta musiikkifestivaalista, johon osallistuisi 50 000 juhlijaa. Kokoonpano nimettiin Woodstock Ventureksi. Näin suurelle festivaalille tarvittiin nimekkäitä esiintyjiä, mutta heitä oli vaikeaa saada mukaan tuntemattomaan tapahtumaan. Lopulta tähtiesiintyjille kuten Jefferson Airplanelle, The Wholle ja Creedence Clearwater Revivalille luvattiin noin 12 000 dollarin esiintyjäpalkkiot. Suurin palkkio, 32 000 dollaria, meni kuitenkin Jimi Hendrixille.

Käytännön haasteet eivät onnistuneet kaatamaan historian rauhanomaisinta festivaalia

Festivaalille oli aluksi vaikea löytää paikkaa, sillä kaupungit kieltäytyivät näin suuren hippifestivaalin järjestämisestä. Lopulta Bethelissä asuva, rahapulasta kärsinyt maanviljelijä Max Yasgur suostui vuokraamaan festivaalin käyttöön maatilansa.

Kaksi viikkoa ennen festivaalia lippuja oli myyty jo 180 000 kappaletta. Lopulta festivaaliin osallistui lähes puoli miljoonaa vierasta ja järjestelyt olivat tähän ihmismäärään nähden erittäin puutteelliset. Ruoka loppui muutamassa tunnissa ja lauantaista eteenpäin juhlijoille toimitettiin ruokaa kansalliskaartin helikoptereilla. Ruokavalikoimaan kuului mm. tonnikalasäilykkeitä, makkaravoileipiä, suklaapatukoita ja Coca-Cola.

Lipputuloja järjestäjät saivat vain etukäteen myydyistä lipuista, sillä lopulta paikalle vaelsi väkeä niin paljon, ettei heitä kyetty valvomaan ja kaikki päästettiin sisään ilmaiseksi. Esiintyjien palkkioita maksettiin vielä vuosia jälkikäteen. Festivaalin kaoottisuutta lisäsivät sade- ja ukkosmyrskyt. Tästä huolimatta festivaali on jäänyt ihmisten mieliin ja historiaan tapahtumana, jossa todella pidettiin huolta toisista ihmisistä, eikä vakavia järjestyshäiriöitä ollut. Festivaalin aikana ei raportoitu yhtäkään väkivallantekoa, mutta sen sijaan alueella tapahtui ainakin kaksi synnytystä. Time-lehti kutsui Woodstockia maailman historian suurimmaksi rauhanomaiseksi tapahtumaksi.