Oscar-palkintojen jako on elokuva-alan vuosittainen päätapahtuma. Vaikka painotus on amerikkalaisissa elokuvissa, seurataan palkintojen jakoa tiiviisti ympäri maailmaa. Yhtenä kategoriana ovat ulkomaiset elokuvat ja näissä on ollut ehdokkaina myös suomalaisia elokuvia. Oscar-palkinnot jakaa Yhdysvaltain elokuva-akatemia eli englanniksi Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Akatemian noin 6 000 jäsentä päättävät palkintojen saajista äänestämällä. Palkintogaala järjestetään Hollywoodissa keväällä, yleensä maaliskuussa. Palkintoja on jaettu jo yli 3 000 kappaletta.

Ensimmäisenä vuonna yksi palkinnoista uhkasi mennä koiralle

Ensimmäisen kerran Oscar-palkinnot jaettiin vuonna 1929. Gaala järjestettiin legendaarisessa Roosevelt-hotellissa Hollywoodissa. Vuodesta 2002 lähtien juhlapaikkana on toiminut Hollywoodissa sijaitseva Kodak Theater. Ensimmäisenä vuonna palkintojen jako oli ohi 15 minuutissa ja voittajatkin olivat etukäteen tiedossa. Äänestys parhaasta näyttelijästä jouduttiin suorittamaan uudelleen, sillä ensimmäisen äänestyksen voitti saksanpaimenkoira Rin Tin Tin. Akatemia ei kuitenkaan halunnut antaa ensimmäistä palkintoaan koiralle, sillä se pelkäsi, ettei palkintoja otettaisi tulevaisuudessakaan vakavasti.

Nykyään palkintojen jakamiseen kuluu noin kolme ja puoli tuntia ja gaalatilaisuus on suurta jännitysnäytelmää. Televisiosta gaalaa seuraa noin 40 miljoonaa katsojaa pelkästään Yhdysvalloissa. Tämän lisäksi gaala lähetetään suorana lähetyksenä lukemattomissa muissa maissa. Oscareita jaetaan tällä hetkellä 24 eri kategoriassa, joista arvostetuimpia ovat paras elokuva, paras ohjaus, paras miespääosa, paras naispääosa ja paras käsikirjoitus.

Muutamat elokuvat ja ihmiset ovat voittaneet hurjan määrän Oscar-palkintoja

Monena vuonna mukana on ollut elokuvia, jotka ovat todellisia Oscar-rohmuja ja menestyvät useassa eri kategoriassa. Oscareiden historian aikana eniten palkintoja ovat voittaneet Ben-Hur (1959), Titanic (1997) ja Taru Sormusten Herrasta: Kuninkaan paluu (2003), jotka kaikki voittivat yhteensä 11 palkintoa.

Muutamat elokuvat ja ihmiset ovat voittaneet hurjan määrän Oscar-palkintoja

Yksittäisenä henkilönä eniten Oscareita on voittanut Walt Disney, joka palkittiin elämänsä aikana Oscarilla jopa 31 kertaa ja ehdolla hän oli 60 kertaa. Vuosi 1953 oli Disneyn menestyksekkäin, jolloin hänen elokuvistaan neljä oli ehdolla Oscarin saajaksi ja hän myös voitti ne kaikki. Toistaiseksi Oscarin on voittanut vain kaksi suomalaista. Jörn Donner palkittiin vuonna 1982 ruotsalaisohjaaja Ingmar Bergmanin Fanny ja Alexander -elokuvan tuottajana ja Dreamworksilla työskentelevä Janne Kontkanen sai vuonna 2014 Oscarin teknisen Oscarin kehittämästään teknologiasta.

Ehdokkuus ei vielä takaa palkintoa

Aina suurikaan määrä ehdokkuuksia ei takaa Oscar-palkintoa. Ääniteknikko Kevin O’Connellilla on nimissään 20 ehdokkuutta, mutta yhtään palkintoa hän ei ole vielä saanut. Viime vuosina riemastuneita reaktioita yleisössä on aiheuttanut myös Meryl Streep, joka on lähes joka vuosi ehdolla pystin saajaksi, yhteensä jo 15 kertaa, mutta hän on voittanut sen ainoastaan kahdesta. Palkinnot tulivat elokuvista Sofien valinta (1982) ja Kramer vs. Kramer (1979). Streepillä on näyttelijöistä eniten ehdokkuuksia. Hyvänä kakkosena tulee Jack Nicholson, joka on ollut ehdolla 12 kertaa.

Patsas saattaa olla kirjastonhoitajan setä tai Bette Davisin entinen aviomies

Oscar-patsas on kaikille tuttu näky ja sen on alun perin suunnitellut elokuva-akatemian alkuperäisjäsen Cedric Gibbons. Patsas esittää ritaria, joka seisoo filmikelan päällä ja pitelee miekkaa. Patsas näyttää kultaiselta, mutta on tosiasiassa valmistettu britanniumista ja tämän jälkeen päällystetty 24 karaatin kullalla. Tosin Yhdysvaltojen ollessa sodassa patsaat vaihdettiin kipsistä valmistettuihin versioihin, vaikkakin ne korvattiin oikeilla patsailla sodan päätyttyä. Korkeudeltaan patsas on 34 cm ja sen paino on 3,85 kilogrammaa.

Patsas saattaa olla kirjastonhoitajan setä tai Bette Davisin entinen aviomies

Patsasta on kutsuttu nimellä Oscar vuodesta 1934 asti. Täyttä varmuutta ei ole siitä, miten nimi aikoinaan valikoitui. Kahden suosituimman tarinan mukaan sen olisi joko keksinyt elokuva-akatemian kirjastonhoitaja, joka sanoi patsaan näyttävän suuresti hänen Oscar-sedältään tai näyttelijä Belle Davis, jonka mukaan patsas oli aivan saman näköinen kuin hänen ensimmäinen aviomiehensä.