Katufestivaalit ovat suosittuja julkisia katutaidetapahtumia, joita järjestetään runsaasti erityisesti kesällä taivaan alla ympäri maailmaa. Katufestivaalit ovat vapaaehtoisten järjestämiä. Tapahtumiin kuuluu musiikkia ja hauskanpitoa,  ja ne keräävät runsaasti kävijöitä. Tyypillistä tapahtumille muun muassa se, että niiden aikana voi ostaa ruokaa kojuista. Tapahtumien ohjelma vaihtelee vuosittain. Maailmassa on hyvin paljon katufestivaaleja ja niistä kaikista on mahdotonta kertoa. Alla on kuitenkin muutama vinkki festivaaleista, joissa kannattaa vierailla.

Katufestivaalit Suomessa ja muualla

Suomessa kesällä järjestetään paljon tapahtumia. Yksi suosituimmista on vuosittainen Arabian Katufestivaali, joka on samalla suurin Suomessa järjestettävistä katufestivaaleista. Arabian Katufestivaali järjestetään toukokuussa ja sen ohjelma on hyvin monipuolinen. Ohjelma sisältää tanssiesityksiä, teatteria, sirkusta, musiikkia ja improvisaatiota. Ryhmät valmistautuvat esityksiin koko vuosi. Lisäksi tapahtumaan kuuluu komban pelaaminen. Komba on suomalainen peli, jossa yhdistyvät tanssi, improvisaatio sekä väkivallaton taistelu. Pelin tarkoituksena on tuottaa pelaajien välille niin sanotun flow-ilmiön, sitä on helppo oppia ja se auttaa kehittämään muun muassa sosiaalista interaaktiota. Taiteilijayhdistys Arabian taiteilijat pitää yleisölle avoimet ovet tai joskus saapuu paikalle omalla taidebusssillaan ja esittelee taidettaan. Esittävän taiteen lisäksi tapahtuman aikana monet kahvilat tarjoavat maukasta lounasta sekä makeisia ja suolaisia herkkuja ja kahvia. Myös järjestetään kirpputoreja, joihin voi tuoda omia tavaroita tai tehdä löytöjä, ja työpajoja, joissa jokainen voi oppia jotakin uutta ja katsotaan piirrettyjä elokuvia. Lapsille on oma ohjelma, johon kuuluu muun muassa kasvomaalausta ja poniratsastusta. Paikalla on lisäksi kojuja, joissa voi ostaa ruokaa tai käsitöitä. Tapahtuma on epäkaupallinen. Suomessa järjestetään lisäksi pitkin kesää erilaisia musiikkifestivaaleja, kuten suosittu Pori Jazz Festival. Toukokuussa järjestetään myös iso monikulttuurinen tapahtuma Maailma kylässä, jossa voi maistaa eri maiden ruokia sekä nauttia monikulttuurisesta taiteesta ja musiikista. Sisään pääsee etukäteen ostetulla rannekkeella. Saksan Kölnissä järjestetään vuosittain yksi Euroopan suurimmista katutaidetapahtumista eli Kölnin Karnevaalit. Se on iloinen ja riehakas tapahtuma. Se alkaa virallisesti edellisen vuoden marraskuussa ja huipentuu pääsiäispaastoa edeltävään karnevaaliviikkoon, joka on täynnä tapahtumia. Karnevaaliviikko alkaa laskiaissunnuntaita edeltävän viikon torstaina, jota myös sanotaan naisten omaksi karnevaalipäiväksi. Nimittäin silloin valta on naisilla ja he leikkaavat miehiltä kraavatit poikki. Tapahtuma on hyvin värikäs, koska ihmiset pukeutuvat naamiaisasuihin ja värikkäisiin pukuihin. Karnevaalien päätteeksi ympäri kaupunkia järjestetään suuria ja hauskoja kulkueita, joissa heitetään karamelleja ja muita makeisia, lauletaan ja tansiitaan. Karnevaaleja koristavat ilmapallot ja serpentiini, jotka kuuluvat myös suomalaiseen vappuun. Karnevaaleja järjestetään Kölnin lisäksi samanaikaisesti muissa saksalaisissa kaupungeissa. Myös Italian kaupungissa Venetsiassa järjestetään laskiaiskarnevaalit, joihin kuuluu värikkäät puvut, upeat naamiot sekä monipuolista juhlintaa. Se on Italian kuuluisin kulttuuritapahtuma.

Katufestivaalit Suomessa ja muualla

Edinburghissä järjestetään vuoden vaihteessa uudenvuodenjuhla. Juhla alkaa perinteisellä soihtukulkueella ja päättyy suureen ilotulitukseen. Ilotulituksen jälkeen lauletaan yhdessä perinteisen laulun nimeltä Auld Lang Syne. Tapahtumaa pidetään yhtenä maailman upeimmista ja se kestää kolme päivää. Ennen huipentavaa ilotuletusta uudenvuodenaaton iltana järjestetään konsertteja sekä musiikkitapahtumia, joissa yleisö tanssii. Paikalla on myös ruokakojuja. Tunnetuimpia ja suosituimpia katufestivaaleja on myös maaliskuussa Pyhän Patricin päivän kunniaksi järjestettävä katufestivaali, joka on lähtöisin Irlannista ja kestää neljä päivää. Tapahtumaan erityispiirteisiin kuuluu se, että tänä aikana kaikki muuttuu vihreään väriin: naamiaisasut, ruoka, juoma… Myös rakennukset saavat vihreän valaistuksen. Neljäntenä päivänä Dublinin keskustassa järjestetään suuri paraati, jota kokoontuu katsomaan iso joukko ihmisiä.  Kyseessä on ehdottomasti upeaa nähtävää. Tallinnassa puolestaan jätjestetään syyskuun alussa Viron suurin monikulttuurinen katufestivaali, joka on nimeltä Uus Maailma. Se on samantyyppinen kuin Suomen Masilma kylässä -tapahtuma. Tapahtuma kestää kaksi päivää, joiden aikana kuullaan runsaasti monipuolista musiikkia päälavalta ja syödään herkullista katuruokaa. Tapahtuma sisältää myös muuta katukauppaa ja pihoille asetetaan pystyyn kotikahviloita. Lapsille ja nuorille järjestetään musiikki -ja tanssityöpajoja tapahtuman aikana.