Uusi vuosi on kiinalaisille vuoden suurin juhla ja se näkyy paitsi Kiinassa, myös useissa muissa maissa joissa asuu kiinalaisia, kuten Hongkongissa, Macaossa, Taiwanissa, Singaporessa, Thaimaassa, Kambodzassa, Indonesiassa, Malesiassa, Mauritiuksella ja Filippiineillä. Pienempiä juhlallisuuksia järjestetään muuallakin, esimerkiksi Suomessa kiinalaiset juhlistavat vuoden vaihtumista Helsingissä ulkoilmajuhlassa. Kiinassa vuosia ei ilmoiteta numeroin, vaan vuoden kierto mukailee kiinalaisesta astrologiasta tuttuja eläinmerkkejä. Eläinmerkkejä on yhteensä 60 ja tämän jälkeen kierto alkaa alusta. Nyt eletään kukon vuotta ja seuraava, helmikuussa alkava vuosi on koiran vuosi.

Kiinalaisen uuden vuoden juhlinta ajoittuu vuodesta riippuen joko tammikuun loppuun tai helmikuun alkuun. Nykyään juhlallisuudet kestävät neljä päivää, mutta ennen vanhaan vuoden vaihtumista juhlittiin 15 päivää.

Turistille kiinalainen uusi vuosi on hieman erilainen matkailuaika. Suuri osa palveluista ei ole käytettävissä, mutta toisaalta pääsee nauttimaan juhlinnasta ja erilaisista uuteen vuoteen liittyvistä tapahtumista. Ruokaa saa länsimaalaisiin ruokiin keskittyneistä ravintoloista ja ostoskeskuksista.

Juhlinta tapahtuu perheen ja suvun kanssa

Uuden vuoden juhlintaan valmistaudutaan huolellisesti siivoamalla ja koristelemalla. Ennen vuoden vaihtumista on tärkeää karkottaa edellisen vuoden aikana kertynyt huono onni. Tärkein väri juhlien koristeissa on punainen, sillä väri edustaa kiinalaisille voimaa, vaurautta ja hyvinvointia. Lisäksi punainen väri pitää pahan poissa. Muiden koristeiden teemoina ovat hyvää onni, onnellisuus, terveys ja pitkä ikä. Uuden vuoden aikaan on tärkeää osoittaa kunnioitusta jumalille ja esi-isille.

Juhlinta tapahtuu perheen ja suvun kanssa

Uuden vuoden juhlintaan kuuluu tietenkin olennaisena osana ruoka. Suosituin uuden vuoden ruoka ovat jiaozi-nyytit eli mykyt. Jiazoissa on taikinakuori ja sisällä lihaa ja kasviksia. Mykyt valmistetaan perinteisesti yhdessä perheen kanssa ja niitä syödään uuden vuoden aikana valtavia määriä.

Uuden vuoden juhlinnan perinteisiin kuuluu myös ilta, jolloin koko Kiina on tv:n ääressä. Tällöin nimittäin nähdään suora lähetys äärimmäisen suositusta uuden vuoden gaalasta, jossa esiintyy Kiinan suosituimpia laulaja, koomikoita ja akrobaatteja ja toisinaan nähdään myös vierailevia ulkomaisia tähtiä. Tätä voisi verrata Suomessa Linnan juhlien seuraamiseen.

Pekingissä elämä siirtyy puistoihin ja temppeleihin

Selvimmin uuden vuoden juhlinta näkyy tietenkin Pekingissä. Tämä on ainoa aika vuodesta, kun teillä ei ole ruuhkaa ja kadut ovat lähes tyhjiä ihmisistä. Suurin osa ravintoloista ja kaupoista on suljettuna. Tätä voisi verrata suomalaiseen jouluun, mutta juhla on vielä suurempi. Lähes jokainen kaupunkilainen suuntaa kotiseuduilleen ja perheet ja suvut kokoontuvat yhteen. Osa kiinalaisista suuntaa myös juhlimaan uutta vuotta ulkomaille, erityisesti muihin Aasian maihin.

Suurin osa kaupunkiin jääneistä juhlijoista kokoontuu Pekingin temppeleihin ja puistoihin, joissa onkin todella tungos. Puistoissa ja temppelien pihoilla nähdään erilaisia esityksiä ja markkina- ja ruokakojuja. Temppeleissä uhrataan jumalille ja haetaan munkeilta siunaus tulevalle vuodelle. Puistojen ja temppelien tapahtumat listataan erilliseen uuden vuoden oppaaseen, josta turistikin voi ne helposti tarkistaa. Samoin ravintolat ilmoittavat hyvissä ajoin aukiolostaan.

Pekingissä elämä siirtyy puistoihin ja temppeleihin

Uuden vuoden juhlinnassa räiskyy ja paukkuu, kun ilotulituksia ammutaan taivaalle kaikista kylistä ja kaupungeista. Kiinalaiset rakastavat ilotulituksia ja uuden vuoden aikaan niitä saa ampua jopa Pekingissä, vaikka ne ovat yleensä kaupungissa kiellettyjä. Jos satut matkailemaan uuden vuoden aikaan Pekingissä, kannattaa puolen yön aikaan suunnata johonkin kaupungin lukuisista kattobaareista nauttimaan näkymistä. Osa terasseista myy lippuja etukäteen ilotulitusten katselua varten. Ilotulitusten lisäksi kadulla paukkuvat papatit. Paukkeen uskotaan tuovan onnea seuraavalle vuodelle ja karkottavan pois pahan ja siksi jokainen pieninkin puoti paukuttaa niitä merkittävän määrän oviensa edessä.