Suomi on viime aikoina ollut otsikoissa omituisten urheilulajiensa takia, mutta mikään maa ei vedä vertoja outoudessa Japanille ja maan moninaisille festivaaleille. Tässä listattuna omituisimmista omituisimmat.

Hadaka Matsuri eli alaston festivaali

Tämän festivaalin kohokohtana toimivat kaksi pyhää tikkua. Pappi heittää siunatut tikut väkijoukkoon temppelin ikkunasta neljän metrin korkeudelta. Japanilaisen perinteen mukaan se, joka saa itselleen pyhän tikun ja tallettaa sen puiseen säilytysrasiaan (masu) saa itselleen hyvää onnea ja onnellisuutta koko vuodeksi. Tämän takia yhdeksän tuhatta alastonta miestä, joilla on peittonaan ainoastaan valkoinen lannevaate, syöksyy ihmisvilinän läpi pyydystämään pyhiä tikkuja. Odotettavissa on käsirysyä, hauskaa menoa ja liikaa testosteronia.

Näitä festivaaleja järjestetään ympäri maata, mutta kuuluisin löytyy luultavasti Saidaiji temppelistä. Festivaali järjestetään vuosittain helmikuun kolmantena lauantaina, joten lisäjännitystä tapahtumaan tuo varsin kylmä ilma. Tosin kanssakilpailijat ovat liiankin lähellä, joten kylmä ei ainakaan kilpailijoille ehdi tulla. Pyhästä tikusta käydään kiivas taistelu.

Naki Sumo Matsuri (Vauvojenitketysfestivaali)

Naki Sumo -festivaalin tarkoituksena on tuoda vauvoille hyvää onnea, mutta tätä varten vauvat täytyy saada itkemään. Usein itkevät vauvat ovat harmistuksen aihe, mutta tällä festivaalilla vauvojen itkua arvostetaan kovasti. Tämä saattaa kuulostaa uskomattomalta ja tässä kohtaa moni pohtiikin, miksi kaikista itkuisin voittaa. Japanissa uskotaan, että äänekäs vauvan itku pelottaa demonit pois ja tämän takia vauvat saavat pitkän ja terveen elämän. Festivaalissa on kyse 400 vuotta vanhasta traditiosta. Lisäksi kyseessä on kilpailu, jossa vauvat laitetaan järjestykseen itkuisuuden perusteella.

Käytännössä kaksi sumopainijaa pitää kumpikin vauvaa sylissään painikehässä. He alkavat väännellä naamaansa tehden erilaisia ilmeitä, tai joissakin tapauksissa pitävät kasvojensa peittona pelottavia naamioita, saaden näin vauvat itkemään. Vauva joka itkee ensimmäisenä, äänekkäimmin tai pisimpään on lopullinen voittaja. Kyseessä on varsin virallinen tapahtuma, sillä paikalla on myös sumotuomari arvioimassa vauvojen paremmuutta. Vanhemmat voivat lähettää vauvojaan osallistumaan vain huvin vuoksi, vaikkakaan vauvojen ilmeet eivät ole erityisen huvittuneita.

Akutai Matsuri (Kiroilufestivaali)

Puhdistava kiroiluhetki? Kyllä kiitos!

Jos sinulla on sisälläsi kertynyttä vihaa tai stressiä ja tekisi mieli päästää kaikki ulos. Silloin kannattaa suunnata Japaniin Akutai Matsuri -festivaalille, jossa saa kiroilla sydämensä pohjasta. Japanilaiset ovat tunnetusti erittäin kohteliaita ja pidättyväisiä, mutta festivaali paljastaa että japanilaisillakin on joskus tarve kiroilla. Festivaalin aikana kolmetoista pappia pukeutuu myyttisiksi demoneiksi, joita Japanissa kutsutaan nimellä ”tengu”. Demonipapit matkaavat ylös Atago-vuoren huipulla sijaitsevaan Atago-temppeliin, jakaen almuja matkan varrella. Osallistujia kannustetaan huutamaan loukkauksia ja kirouksia demoneille sekä varastamaan demonien kantamia almuja, sillä tämä tuo hyvää onnea. Viime vuosina osallistujien joukossa on ollut myös paljon ulkomaalaisia ja tämähän todistaa lähinnä sen, että kiroilun tarve ylittää kansalliset rajat.

Onbashira Matsuri (Tukilla ratsastamisen festivaali)

Tämä shintolainen festivaali on ollut olemassa jo käsittämättömät 1 200 vuotta. Kyseessä ei ole mikään huumorifestivaali, sillä osallistujia on sekä kuollut että loukkaantunut festivaalin pyörteissä. Onbashira, jotka tunnetaan myös ”kunnioitettuina pilareina” ovat kolme suurta tukkia, jotka asetetaan temppelin kulmaan Suwa Grandin temppelialueella. Tukit tulevat 200 vuotta vanhoista japanilaisista puista, jotka on huolellisesti valittu festivaalia varten.

Festivaali järjestetään joka kuudes vuosi. Silloin miehet saapuvat kylistä ja kaupungeista Suwa-järven ympäriltä ratsastamaan suurilla tukeilla jyrkkiä mäkiä todistaakseen rohkeutensa ja urheutensa. Voisi kuvitella, että maailmassa olisi turvallisempiakin keinoja rohkeutensa todistamiseen, mutta toisaalta festivaalilla kuolemista pidetään erittäin kunnioitettavana. Videosta näet, miltä tukilla ratsastaminen näyttää. Kyseessä on onnekas vuosi, sillä kukaan ei loukkaantunut menossa.