Kymmenen päivän mittainen South by Southwest -festivaali (SXSW) yhdistelee musiikkia, elokuvaa ja teknologiaa. Festivaali järjestetään vuosittain Teksasin Austinissa ja siihen osallistuu noin 19 000 näiden alojen ammattilaista. Ensimmäinen SXSW järjestettiin vuonna 1987, jolloin osallistujia oli noin 700. Tapahtuman järjestäjänä toimii yritys, joka järjestää pitkin vuotta myös erilaisia konferensseja ja koulutustilaisuuksia. Interaktiivisuudella on suuri rooli tapahtumassa.

Festivaali on kehittynyt rintarinnan Austinin teknologiateollisuuden kanssa ja kerännyt laajaa kansainvälistä näkyvyyttä panostamalla rohkeasti uusien innovaatioiden esittelemiseen. Paikalla on joka vuosi laajasti sosiaalisen media vaikuttajia, digitaalisen median asiantuntijoita, suunnittelijoita ja koodaajia. Vuodesta 2012 lähtien omat osionsa on ollut myös videopeleille. Vuonna 2008 mukaan lisättiin ensimmäistä kertaa komediaosuus, joka tosin järjestettiin vain yhtenä iltana. Kuitenkin jo vuoteen 2012 stand up -esityksistä oli tullut jokailtainen ohjelmanumero.

Monipuolisesti ohjelmaa eri aloilta ja värikkäitä puheenvuoroja

Tänä vuonna SXSW:n ohjelmassa oli mm. paneelikeskusteluita, elokuvanäytöksiä, teknologia-alan presentaatioita ja konsertteja. Tässä mielessä kyseessä on ehkä ennemminkin messutapahtuma kuin festivaali. Teemat vaihtelevat politiikasta, musiikista ja elokuvista aina kemiaan ja uusimpiin teknologian innovaatioihin. Tavallaan samaan aikaan tapahtuu kolme eri festivaalia, mutta kävijät osallistujat sujuvasti ristikkäisiin tapahtumiin.

SXSW on tullut kuuluisaksi toisinaan hyvinkin värikkäistä esiintyjistään sekä siitä, että tapahtuma on toiminut ponnahduslautana useille menestystarinoille. Laulaja-lauluntekijä John Mayer esiintyminen South by Southwestissä vuonna 2000 johti levytyssopimukseen Aware Recordsin kanssa ja sitä myöden hänen ensimmäiseen levyynsä. Brittiläinen laulaja James Blunt keräsi niin ikään huomiota ja tuottaja Linda Perry ihastui hänen pienimuotoiseen esiintymiseensä vuoden 2004 festivaalilla. Pian festivaalin jälkeen Blunt sai sopimuksen Perryn omistaman Custard Recordsin kanssa. Vuonna 2006 The Flaming Lips -bändi piti festivaalin yhteydessä salaisien keikan, jonka Time-lehti valitsi myöhemmin kaikkien aikojen top 10 musiikkifestivaalihetkien joukkoon.

Samana vuonna SXSW:n interaktiivisessa osuudessa pääpuhujina toimivat Wikipediaa perustamassa ollut Jimmy Wales ja Craigslistin perustaja Craig Newmark. Vuonna 2007 sosiaalisen median uusi alusta Twitter sai aikaan kuhinaa ja kiinnostusta South by Soutwestin tekniikkapuolella. Vuonna 2009 festivaalin yhteydessä julkistettiin Foursquare-applikaatio, joka jälleen kerran sai tekniikan alan sekaisin. Vuosi 2009 oli menestys myös elokuvien osalta, sillä näytöksiä oli jo 250 kappaletta, joista 54 maailman ensi-iltoja. Festivaalilla nähtiin The Hurt Locker -elokuvan Yhdysvaltojen ensi-ilta ja elokuva voitti seuraavana vuonna parhaan elokuvan Oscar-palkinnon.

Suomi toistaiseksi pienimuotoisesti esillä kansainvälisessä tapahtumassa

South by Soutwestissä tunnelma on kansainvälinen. Eri mailla on omat ständinsä ja Euroopasta näkyvillä olivat tänä keväänä erityisesti Irlanti, Saksa, Italia, Australia ja Ranska. Esillä on myös kolmannen maailman maita. Vahvimmin on toki esillä isäntämaa itse, josta esiintymässä oli mm. Kanye West, joka avasi musiikkifestivaalin. Seminaarin pääpuhujana toimi Snoop Dogg. Tapahtuma tuo Austiniin elämää ja se on ollut taloudellisesti suuri menestys. Tavalliset austinilaiset ovat kuitenkin kyllästyneet ruuhkiin ja vaativat järjestämiä pitämään osallistujamäärän kohtuullisena.

Suomalaiset ovat toistaiseksi löytäneet SXSW:n melko huonosti, mutta naapurimaasta Ruotsista viime vuoden tapahtumassa oli esillä jo yli 20 musiikkiartistia, useita elokuvia ja 170 start up -yritystä. Suomi näkyi tapahtumassa tänä vuonna yhden bändin ja noin 20 start up -yrityksen voimin. Suomalaista musiikkiosaamista edusti Von Hertzen Brothers. South by Southwestiin lähdetään lähinnä hakemaan kontakteja ja uusia ideoita. Tapahtumassa vierailee aina runsaasti sijoittajia ja kykyjen etsijöitä. Lisäksi festivaalilla on osallistujien mukaan yksinkertaisesti todella hauskaa. Mukaan pääsee myös yleisöksi ja tapahtuman eri osioihin myydään lippuja paikan päällä.