Grammy gaala on yhdysvaltalainen musiikkipalkinto gaala. Yhdysvaltalainen The Records Academy niminen musiikkialan ammattilaisten yhdistys, jakaa palkinnot vuoden menestyvimmille artisteille.

Grammy-palkinto on verrattavissa elokuva-alan Oscar- palkintoon. Grammy gaala sai alkunsa Hollywoodin ”Walk of the Fame” projektista 1950 luvulla, suomennettuna ”matka kuuluisuuteen”. Projekti teki töitä löytääkseen listan tärkeistä äänityksistä ja artisteista, joilla oli arvoa, mutta ei kuitenkaan mahdollisuutta ansaita tähteä Hollywoodin bulevardilla. Ensimmäinen Grammy gaala järjestettiin vuonna 1959 maaliskuussa ja tästä vuodesta lähtien sitä on alettu järjestämään joka vuosi helmikuun paikkeilla. Kaiken kaikkiaan 83 palkintoa jaetaan joka vuosi television suorassa lähetyksessä. Grammy gaala on arvostettu tapahtuma, johon luonnollisesti jokainen tähti haluaa ottaa osaa ja päästä palkintosijoille.Palkintojen pääasialliset kategoriat ovat vuoden albumi, joka jaetaan kokonaisen albumin esittäjälle sekä tuottajille. Toisena kategoriana on vuoden levytys, jossa palkinto jaetaan yksittäisen kappaleen esittäjälle ja tuottajalle. Kolmantena on vuoden laulu, joka jaetaan parhaimman kappaleen tuottajille. Neljäntenä on paras uusi artisti, joka luonnollisesti jaetaan henkilölle, joka on vuoden aikana julkaissut albumin, millä on saanut vakiinnettua asemansa musiikin päätähtien joukossa. Albumin ei kuitenkaan tarvitse olla kyseisen esiintyjän ensimmäinen. Vuoden musiikkivideo taas jaetaan vuoden parhaan musiikkivideon tekijälle. Yhtenä erikoispalkintona on myös pitkäaikainen ura musiikkialalla. Näiden lisäksi kategorioita löytyy jokaisesta musiikkigenrestä ja kuvituksesta erikseen.

2018 vuoden Grammy gaalan tärkeimmät palkinnot

Viime vuonna järjestetty gaala oli Grammy gaaloista 61:nen.Vuoden äänityksen palkinnon sai Childish Gambino This is America kappaleellaan.
Vuoden albumin sai Golden Hour, jonka esittäjänä toimii Kacey Musgraves.
Vuoden kappaleen sai This is America.
Vuoden uuden artistin palkinnon taas sai Dua Lipa.Koko listan viime vuoden voittajista voi halutessaan tarkistaa täältä.

Grammy gaalan ennätykset

Eniten palkintoja Grammy gaaloissa on henkilökohtaisesti voittanut Georg Solti. Hän on toiminut Chicagon sinfoniaorkesterin johtajana 24 vuotta. Uransa aikana hän voitti jopa 31 eri palkintoa. Kaiken kaikkiaan hän on saanut 38 nimenmainitsemista palkintojen jaoissa. Ehdolla hän on ollut Grammyn saajaksi 74 kertaa. Eniten ehdokkuuksia Grammy gaalassa on taas saanut Quincy Jones. Hän on ollut ehdolla eri palkintoihin 79 kertaa ja Grammy-palkinnon hän on voittanut 28 kertaa.Yllättävin ennätys on Snoop Doggilla, jonka ennätyksen nimi on ”eniten ehdokkuuksia saanut, joka ei kuitenkaan ole ikinä voittanut palkintoa”. Snoop Dogg on ollut ehdolla 17 kertaa eri kategorioissa. Michael Jackson on taas Santanan kanssa rikkonut ”eniten palkintoja yhden illan aikana saanut”-ennätyksen. Molemmat voittivat yhden illan aikana kahdeksan palkintoa.

Beyoncé ja Adele ovat taas saaneet naisartisteina eniten palkintoja yhden illan aikana. Palkintoja he ovat saaneet kuusi kappaletta eri kategorioissa. Heidän ennätys ei varmasti monia edes yllätä, ovathan he kuitenkin yksiä maailman suosituimmista naislaulajista.

Suomen menestys Grammy gaalassa

Yhteensä Grammy-palkintoja on kertynyt Suomeen neljä kappaletta, joista viimeisimmän sai kapellimestari Osmo Vänskä. Palkinnon Vänskä ja hänen johtamansa Minnesotan orkesteri sai vuonna 2014, parhaan orkesteri esityksen tittelillä. Grammy-palkintoja suomessa ovat vielä toistaiseksi saaneet pelkästään klassisen muusikin edustajat, jotka ovat olleet oopperalaulajat Karita Mattila ja Matti Salminen sekä säveltäjä Kaija Saariaho. Muita Grammy palkintoja ei vielä ole tippunut suomeen, mutta eiköhän tämä tule tulevina vuosina muuttumaan. Toivottavasti, myös muutkin suomalaisen musiikki genret saisivat kannatusta Grammy gaalassa tulevien vuosien aikana. Suomalaiset biisintekijät ainakin tekevät tällä hetkellä merkittävästi yhteistyötä ulkomaiden kanssa ja sehän antaakin paremman valmiuden Grammyjen palkintosijoille pääsyyn.

Suomen menestys Grammy gaalassa