Kesä ja lomat ovat edessämme tuota pikaa, ja tietysti sen myötä myös lomasuunnitelmat. Omalle rantamökille on lukuisia vaihtoehtoja, ja yksi niistä on suunnata kulttuuririentoihin ulkomaille. Jos tämä ratkaisu viehättää, saanemme esitellä mitä kaikkea löytyy Ranskasta. Ranska on nimittäin todella paljon muutakin kuin Pariisi, ja sieltä löytyy paljon merkittäviä kulttuurifestivaaleja ja -tapahtumia. Lähde mukaan katsomaan muutamia kiinnostavimmista!

Musiikki- ja teatterifestivaaleja

Musiikin juhla -tapahtuma, jota nykyään vietetään ympäri maailmaa, sai alkunsa vuonna 1982 Ranskassa. Tämä Fête de la Musique -ilmaistapahtuma kerää sekä amatööri- että ammattilaismuusikkoja esiintymään 21.6. ympäri Ranskaa – kaduille, puistoihin, pihoille ja puutarhoihin. Samaan aikaan pidetään konsertteja sekä Pariisissa että muissakin isoissa kaupungeissa, käytännössä ympäri Ranskaa. Tämän festivaalin yleisössä pääset varmasti mukaan kaikenlaisen menevän musiikin pyörteisiin! Toinen merkittävä tapahtuma on Festival d’Aix-en-Provence, eräs Euroopan suurimmista klassisen musiikin festivaaleista, joka on keskittynyt nimenomaan oopperaan ja pidetään 3.-22.7. tänä vuonna. Festivaali on perustettu jo vuonna 1948 Aixin kaupungissa, ja sen sydän on aina ollut Théatre de l’Archevêchén ulkoilmanäyttämö täynnä historian havinaa ja upeaa tunnelmaa. Jos ooppera on lähellä sydäntäsi, on tämä juuri sinun tapahtumasi!

Musiikki- ja teatterifestivaaleja
Musiikki- ja teatterifestivaaleja

Avignonin teatterifestivaali eli Festival d’Avignon, myös kunnioitettavan vanha tapahtuma, joka on perustettu vuonna 1947, on eräs lajinsa huipuista. Avignonin kaupunki, joka muuten on yksi Unescon maailmanperintökohteista, luo ainutlaatuisen upeat puitteet ohjelmistolle. Ei ihme, että kunnianhimoinen, noin 60 kansainvälisen esityksen ohjelma houkuttelee vuosittain yli 50.000 katsojaa tähän kauniiseen, historialliseen kaupunkiin. Unohtaa ei sovi myöskään virallisen festivaalin rinnalla järjestettävää vapaamuotoisempaa Festival OFF d’Avignonia, jossa voi ihailla satoja eri esityksiä. Jos olet näillä tienoilla heinäkuun 6.-26. päivien välisenä aikana, älä jätä tätä tapahtumaa väliin!

Muita festivaaleja

Eräs tärkeimmistä festivaaleista, jos sitä sellaiseksi voi kutsua, on Cannesin kansainväliset elokuvajuhlat. Tämä elokuvafestivaali on ehdottomasti yksi elokuva-alan seuratuimmista ja rakastetuimmista tapahtumista maailmalla, ja vaikka se onkin suurelta yleisöltä suljettu, on sen julkisuus valtava.  Tärkein palkinto näillä juhlilla on Kultainen palmu, jonka saa paras elokuva, mutta arvokas on myös Grand Prix. Vuonna 2002 oli suomalaisen elokuvan vuoro, kun Aki Kaurismäki pokkasi Grand Prix -palkinnon elokuvastaan Mies vailla menneisyyttä, ja samassa elokuvassa näytellyt Kati Outinen sai parhaan naisnäyttelijän palkinnon. Cannesin elokuvajuhlat on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1946, ja tänä vuonna tapahtuman ajankohta on 12.-23.5.

Oletko sarjakuvien ystävä? Silloin sinua saattaa kiinnostaa Angoulêmen kansainväliset sarjakuvafestivaalit, jotka ovat Euroopan suurimmat alallansa. Toki tänä vuonna osallistuminen on jo myöhäistä; festivaalit pidettiin jo helmikuun 2. päivä. Mutta ei hätää, tämäkin on vuosittainen tapahtuma, joka on järjestetty vuodesta 1974. Entäpä Mentonissa pidettävät sitruunafestivaalit? Kyllä, tässä kaupungissa järjestetään joka vuosi tapahtuma tämän kirpeän ja maukkaan hedelmän kunniaksi, sillä legendan mukaan itse Eeva valitsi tämän paikan sen kasvattamiseksi paratiisillisissa olosuhteissa! Oli miten oli, tämä sitruunateemainen festivaali on ottanut paikkansa yleisön sydämessä sillä, joka vuosi siellä on jopa 160.000 kävijää. Tänä vuonna tulee kylläkin kiire, sillä tapahtuma järjestetään ajalla 15.2. – 3.3. Jos et ehdi tällä kertaa, ensi vuonna on sitten uusi mahdollisuus!

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, kurkistamme Nizzan karnevaaleihin. Tämä juhla pesee ikänsä puolesta kaikki muut festivaalit mennen tullen, sillä ensimmäinen viittaus Nizzan karnevaalikulkueeseen on jo vuodelta 1294! Suuremmaksi ja kansainvälisemmäksi juhlaksi se on vakiintunut 1800-luvun loppupuolelta lähtien, ja on nykyään yksi maailman tunnetuimmista festivaaleista, joka tuo joka helmikuu kaupunkiin yli miljoona vierailijaa. Juhlaan liittyy monia erilaisia osioita, kuten uinti- ja juoksukilpailuja, kukkaparaati ja muita kulkueita, sekä Karnevaalikuninkaan valinta. Mikäli päätät lähteä katsomaan tätä festivaalia, on silmänilo taattu asia, sillä värikkyyttä ja iloisuutta ei täältä puutu. Sanalla sanoen, Ranskasta löytyy varmasti kaikkien makuun jonkinlainen fantastinen festivaali!