Erilaiset musiikkifestivaalit keräävät vuosittain hurjan määrän innokkaita festarikävijöitä ympäri maailman. Festivaalitapahtumissa yhdistyvät useimmiten muun muassa live-musiikki, maukas katuruoka ja riehakas ulkoilmaelämä, luoden tapahtumarikkaan ja energisen tunnelman.

Festivaaleja järjestetään ympäri vuotisesti, lukemattomilla eri teemoilla, mutta ehdottomasti suosituimpia ovat kautta aikojen, varsinkin kesäkuukausina järjestetyt musiikkifestivaalit. Festareita järjestetään niin kaupunkien ytimissä, kuin suurten metsien syleilyssäkin. Osa festivaalitapahtumista ovat olleet vuosi vuodelta hurjassa kasvusuunnassa, nykyisin ne vetävät kymmeniä- ellei jopa satoja tuhansia kävijöitä. Onnistuneen festivaalin järjestäminen ei ole yksinkertainen tehtävä, sillä ne koostuvat tuhansista yksittäisistä tekijöistä, jotka yhdessä luovat kiinnostavan, viihtyisän sekä kaikin puolin ikimuistoisen tapahtuman. Musiikkifestivaalien tärkeimmät osatekijät, ovat tietysti esiintyvät artistit sekä äänentoistolaitteiston taso. Festarit jatkuvat yleensä useita päiviä ja osa ihmisistä saattaa tulla pitkien matkojenkin päästä. Tavallista on, että festarialueella on mahdollisuus myös leiriytymiseen ja peseytymiseen. Useimmiten myös esimerkiksi katuruokaa, virvokkeita ja matkamuistoja myydään kaikkialla festivaalialueella ja sen ulkopuolella. Festarit ovat erinomainen tapa lisätä turismia ja saada kaupunkiin vilinää. Suomessa järjestetään kesän aikana lukuisia musiikkifestivaaleja, mutta mikäli mielii kurkistaa, mitä muualla Euroopassa tapahtuu festaririntamalla, voi esimerkiksi aloittaa tutustumalla seuraavaksi esiteltäviin vaihtoehtoihin.

Vaihtoehtoja festarikesään

Englannissa järjestetään vuosittain suuri ulkoilmafestivaali, Glastonbury festival, jonka kävijämäärä on vuosittain noin 175 000. Sen ajankohta on perinteisesti kesäkuun viimeisenä viikonloppuna ja järjestävänä kaupunkina toimii Somerset. Glastonbury ei tosin ole pelkästään musiikkia esittävä tapahtuma, vaan siellä nähdään myös esimerkiksi teatteria, tanssia, kabareeta ja sirkusta. Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin vuonna 1970, brittiläisen maanviljelijän johdolla. Vuosien saatossa Glastonburyssa ovat esiintyneet muun muassa David Bowie, Metallica, New Order ja The Rolling Stones. Nykyään liput myydään loppuun varsin nopealla aikataululla ja kävijöitä on kaikkialta maailmasta. Myös yksi Euroopan suurimmista musiikkifestivaaleista, on Tanskassa järjestettävä Roskilde Festival. Tänäkin vuonna se saatetaan käyntiin 29.6 ja ne kestävät jopa yhdeksän päivää. Monet luonnehtivat Roskildea Euroopan ehdottomasti parhaimmaksi festariksi ja kävijöitä riittääkin yleensä päivittäin lähestulkoon 100 000. Vuonna 2019, festivaalialueella on kahdeksan esiintymislavaa ja viikon aikana esiintyjiä tulee olemaan yhteensä 186 kappaletta. Roskilde on musiikkifestivaali parhaimmillaan ja se toivottaa vieraansa joka vuosi, vähintäänkin lämpimästi tervetulleiksi nauttimaan hyvästä musiikista, leiritunnelmasta, taiteesta ja vapaudesta. Festivaalin voitot jaetaan hyväntekeväisyyteen ja vuonna 2009 tapahtumaan tarvittu energia tuotettiin kokonaisuudessaan tuulivoimalla.

Vaihtoehtoja festarikesään

Primavera Sound, järjestetään kesäkuussa Barcelonassa. Tämä vaihtoehto saattaa todennäköisemmin tarjota festarikävijöille aurinkoisemmat olosuhteet, kuin kaksi edellä mainittua, eivätkä maailman huippuartistit jätä tätäkään tapahtumaa tunnelmaltaan kylmäksi. Primavera Sound järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2001 ja tuolloin sen kävijämäärä oli noin 8000. Festari on vuosi vuodelta kasvattanut suosiotaan ja vuonna 2015 osallistujamäärä oli jo huimat 190 000. Viime vuonna artistikattaukseen kuuluivat muun muassa Björk, Nick Cave and The Bad Seeds sekä Arctic Monkeys. Neljän päivän festarilipuille tulee hintaa noin 200 euron verran. Tomorrowland puolestaan on elektronisen tanssimusiikin festivaali joka järjestetään vuosittain Belgiassa. Ensimmäisen kerran se järjestettiin vuonna 2005 ja nykyään liput myydään loppuun minuuteissa. Myös Tomorrowlandin taustalla on hyväntekeväisyystoimintaa ja festivaalin aatteiksi kerrotaan yhteisöllisyyden, huolenpidon ja hyvän musiikin. Niin sanottuja pre-partyja, eli festareiden “etkoja” järjestetään usein eri puolilla maailmaa ja festarikansa saattaa  saapua paikalle isoina ryhminä, joten uusien ystävien löytäminen käy helposti festivaalihumussa. Niin festivaali- kuin telttailualueellakin maksuvälineenä toimii ranneke, jolle ladataan rahaa. Tällöin omat rahat pysyvät turvassa ja rannekekin visummin tallessa, kuin perinteinen lompakko. Tomorrowland on erittäin hyvin järjestetty valtava musiikkifestivaali, jonne saapuu vuosittain satoja tuhansia juhlijoita.