Joulu tuo valoa talven pimeyteen ja joulumarkkinat tunnelmaa moniin Euroopan kaupunkeihin. Osa kaupungeista, kuten Berliini ja München muuttuvat lähes kokonaan joulutoriksi. Suurin osa joulutoreista avataan marras-joulukuun vaihteessa ja ne houkuttelevat runsain määrin matkailijoita kuukauden ajan. Turistipaljoudesta huolimatta erityisesti vanhimmilla joulutoreilla on ihana ja lähes taianomainen tunnelma. Torilla voi tutustua kyseisen maan jouluperinteisiin, maistella perinteisiä jouluherkkuja, kuten glögiä ja piparkakkuja sekä haistella joulun tuoksuja. Ei ihme, että moni tekee viikonloppumatkoja näihin kaupunkeihin joulutorien perässä. Itse olen aina ollut todellinen jouluihminen ja olen tämän onnistunut vuosien varrella tartuttamaan myös puolisooni. Pelkästään joulutorien perässä hän ei ole valmis matkustamaan, mutta jos matkaan saa yhdistettyä jotain muuta kiinnostavaa niin hän lähtee mielellään kaveriksi myös joulutorille. Onneksi kiinnostavan tekemisen löytäminen Euroopan vanhimmista ja kauneimmista kaupungeista ei ole erityisen vaikeaa ja näin joulutorimatkasta onkin tullut lähes jokavuotinen perinne.

Tanska ja Kööpenhaminan huvipuistomarkkinat

Kööpenhaminassa joulumarkkinat järjestetään Tivolin huvipuiston alueella, joka onkin mukava ympäristö tapahtumalle. Tivolin joulutori avataan marraskuun puolessa välissä ja se on pystyssä joulukuun loppuun. Eri vuosina joulutorilla painotetaan hieman eri teemoja, esimerkiksi jonkun tietyn maan tai alueen jouluperinteitä, mutta mukana on aina myös laaja kattaus pohjoismaiseen jouluun kuuluvia traditioita. Taisimme käydä Tivolissa viimeksi vuonna 2012, jolloin alueella oli yksi osa varattu venäläisen joulun esittelyyn. Oli ihan mukavaa tutustua myös siihen perinteeseen. Tivolissa ihmettelemään mm. venäläistä kylää sekä Pakkasukkoa, joka on venäläisille tärkeä joulun hahmo.

Itävalta ja Wienin joulumarkkinat

Itävalta ja Wienin joulumarkkinat

Wien on yksi Euroopan kauneimmista ja toki myös kuuluisimmista kaupungeista, jota usein kuvaillaan myös Keski-Euroopan helmeksi. Wien on historiansa aikana houkutellut asukkaikseen niin kuninkaallisia kuin kulttuuriväkeäkin. Komea historia näkyy kaupungissa palatseina ja bulevardeina sekä tietenkin upeina teattereina ja konserttitaloina.

Wien ei tosin ole jäänyt upean historiansa vangiksi, vaan on edelleen varsin elävä ja aktiivinen kaupunki, jossa viihtyvät monenlaiset matkailijat. Juuri tällä hetkellä Wien on kuuluisa paitsi oopperasta- ja teatterista, myös kaupungin useista näyttävistä joulumarkkinoista, joista suurimmat löytyvät kaupungintalon edustalta, Belvederen palatsin edestä, Spittelbergistä, Schönbrunnin palatsin edustalta sekä kaupungin luonnonhistoriallisen ja kulttuurihistoriallisen museon välissä olevalta aukiolta. Kaupunki onkin joulun alla mitä mainioin kohde viikonloppumatkalle ja myös meidän valintamme tänä vuonna.

Ihana pitkä viikonloppu Wienissä

Suuntasimme Wieniin jo heti joulukuun alussa, jolloin ilma oli vielä vuodenaikaan nähden melko leuto, eikä lumesta ollut edes Suomessa tietoakaan. Tämä ei kuitenkaan tunnelmaa latistanut, oli itseasiassa mukavaa kuljeskella joulutorilla kerrankin siten, ettei varpaista kadonnut tunto. Hetkellisesti ymmärsin myös niitä houkuttelevia joulumainoksia, joissa hehkuvaposkiset ihmiset nauttivat glühweinista paljain päin ja käsin. Joulutorin herkkuihin kuuluvat myös paahdetut kastanjat ja juuri uunista tulleet vanillekipferl-keksit.

Ihana pitkä viikonloppu Wienissä

Ehdimme kulkea kaikkiaan kolmen eri torin kautta ja pitkän päivän jälkeen olo klassisesti onnellinen mutta täysin nuutunut. Kukapa uskoisi, kuinka muutaman tunnin joulumarkkinavisiitti voi viedä ihmiseltä voimat, vaikka olisikin henkeen ja vereen jouluihminen. Toisaalta sain ihanasti joulutunnelman viriteltyä ja löysin samalla paljon lahjoja pukinkonttiin. Illalla meistä ei ollut viettämään sen kummempaa iltaelämää, vaan nautimme suosiolla kauniista hotellistamme. Olimme nimittäin panostaneet siihenkin tällä kertaa tavallista enemmän, kun miehen synttärit jäivät muiden kiireiden takia juhlimatta marraskuussa. Huoneessa ei ollut televisiota, mikä oli jollain tavalla todella virkistävää. Emme sitä kaivanneet, sillä miehellä oli mukanaan kauan yöpöydällä odottanut uunituore dekkari ja minulla iPad. Luen melko vähän kirjoja, tykkään ennemmin rentoutua pelaamalla joko MahjongDragonissa tai PokerstarsCasinolla, mutta tänään jaksoin lopulta keskittyä vain muutaman minuutin mahjongiin ja olin valmis nukkumaan. Nautiskelimme aiemmin hotellihuoneeseen varaamastamme viinistä ja naposteltavista ja painuimme pehkuihin hyvissä ajoin ennen puolta yötä. Melko täydellinen loma.

Itävallassa joulutoreja löytyy myös Innsbruckista ja Salzburgista, mutta niillä en toistaiseksi vieraillut. Kehuvia arvioita kuulee kyllä molemmista!

Baltia ja Puola – Tallinna, Riika ja Gdansk

Baltialaista joulutoritunnelmaa löytää tietenkin Tallinnan vanhasta kaupungista ja Latvian Riiasta. Riian tori on hieman Tallinnaa suurempi, mutta tarjonta on molemmissa saman tyyppistä. Loistavia paikkoja löytää mummojen kutomia lapasia, modernimpia käsitöitä, erilaisia pieniä koriste-esineitä ja tietenkin nauttia paikallisia jouluherkkuja.

Baltia ja Puola - Tallinna, Riika ja Gdansk

Kun suuntaa Latviasta kohti Keski-Eurooppaa vastaan tulee seuraavaksi Puola ja viehättävän rannikkokaupunki Gdanskin joulutori. Gdansk on viime vuosina herättänyt kasvava kiinnostusta myös suomalaisissa turisteissa, oltuaan jonkin aikaa unohduksissa. Itse olen käynyt kaupungissa vain kesäaikaan, jolloin se ainakin oli todella miellyttävä tuttavuus. Voin hyvin kuvitella, että siellä talvella samanlaista taianomaista tunnelmaa kuin esimerkiksi Tallinnan vanhassakaupungissa.

Keski-Euroopan uudet joulutorikohteet – Budapest ja Praha

Budapest ja Praha ovat viimeisten kymmenen vuoden aikana nousseet joulutorikohteiden kärkikahinoihin, sillä molemmat ovat todella panostaneet sekä ympäristöön että torien tarjontaan. Prahasta löytyy itseasiassa useampikin joulutori, mutta kuuluisin niistä sijaitsee vanhankaupungin aukiolla.

Keski-Euroopan uudet joulutorikohteet - Budapest ja Praha

Hinnat ovat molemmilla toreilla hieman edullisempia kuin Euroopan suuremmilla ja vanhemmilla joulutoreilla ja tarjonnassa on mukana paljon paikallista väriä. Prahassa joulutorin yhteydessä on talli, jossa lapset pääset ihailemaan ja silittämään lampaita, vuohia ja poneja. Aikuiset pääsevät maistamaan tsekkiläisiä makkaroita ja jouluolutta. Koko perhe voi maistella tsekkiläisiä trdelnik-leivoksia ja niiden avulla jaksaakin taas hetken kierrellä.

Budapest on tällä hetkellä vahvasti suunnitteilla ensi vuoden kohteeksemme, olisi mukavaa muutenkin päästä katsomaan, miltä tämä joen halkoma kaupunki näyttää talvipuvussaan. Budapestissa markkinat toimivat ilmeisesti osin festivaalityyliin, sillä torilla on myös kaksi lavaa, joilla nähdään iltaisin esityksiä. Ehkä silloin pitää varata vähän energiaa juhlintaankin.