Skotlannin pääkaupunki Edinburgh sijaitsee kätevien kulkuyhteyksien päässä Lontoosta, ja sen historialliset sekä kulttuurilliset nähtävyydet ovat tehneet kaupungista suositun turistien keskuudessa. Kaupungissa on järjestetty esiintyvän taiteen festivaaleja vuodesta 1947, ja mukaan liittyi myös Festival Fringe samana vuonna.

Edinburghin kansainvälinen festivaali tuo yhteen laajan otannan kansainvälisiä ja skotlantilaisia esiintyjiä, jotka edustavat useita kulttuurin ala lajeja, kuten klassista- tai nykymusiikkia, tanssia, oopperaa, ja teatteria. Festivaali toimii kutsu periaatteella, ja mukana on usein maailmanluokan tähtiä. Kansainvälinen kulttuuri festivaali sai alkunsa toisen maailmansodan jälkeen, ja sen tarkoituksena oli rikastuttaa kansakunnan kulttuuri ilmapiiriä. Fringen aloitti kahdeksan teatteri ryhmää, jotka saapuivat ensimmäiselle viralliselle festareille ilman kutsua, ja pistivät esityksen pystyyn kaupungin laitamilla sijaitsevissa pienemmissä tiloissa.

Upean outo Fringe

Fringe festivaali perustuu avoimelle osallistumiselle, erikoisten esiintymispaikkojen hyväksi käyttämiselle. Festivaali järjestetään vuosittain elokuussa, ja se kestää kokonaisuudessaan kolme viikkoa. Paikalle saapuu suuri määrä kansainvälisiä esitystaiteen tekijöitä, esimerkiksi vuonna 2017 3,398 erillistä showta esitettiin 53,232 yksittäisen esityksen verran. Artistit vaihtelevat tunnetuista nimistä kultti menestyksen omaaviin esiintyjiin, ja täysiin aloittelijoihin. Esitystaide ei rajoitu tietyn genren sisälle, vaan yleisö voi nauttia laajasta skaalasta musikaaleista lasten teatteriin, ja sirkuksesta runo taiteeseen. Festivaali mielletään usein komedian juhlaksi, ja tämä onkin suosituin kaikista kategorioista. Vuosien varrella useat tunnetut koomikot ovat debytoineet uusia rutiinejaan festareilla, joiden yleisö antaa helposti palautetta taiteilijoille, niin hyvässä kuin pahassakin. Lipullisten esitysten lisäksi kaupungin kadut täyttyvät festivaalien aikana enemmän ja vähemmän laadukkaista katutaiteilijoista, joten koettavaa vierailijalta ei varmasti puutu. Näytösten lippujen hinnat vaihtelevat suuresti, ja useisiin paikkoihin on hiljaisempina päivinä tarjolla kaksi lippua yhden hinnalla, joten festivaalin voi kokea hyvinkin pienellä budjetilla. Esityspaikat vaihtelevat pienistä teattereista koulujen luento saleihin, baareihin, ja varta vasten festivaalia rakennettuihin tiloihin. Esityksiä on nähty myös yksityisasunnoissa, busseissa, ja muissa julkisen liikenteen välineissä, ja esiintyjät voivat itse päättää mikä heille sopii parhaiden tarjolla olevista vaihtoehdoista. Fringe festivaalia ylläpitää virallinen Fringe Society, joka julkaisee vuosittain virallisen ohjelman ja myy lippuja esityksiin. Kaupungissa sijaitsee myös pysyvä Fringe kauppa, josta käsin järjestöä hoidetaan ympäri vuoden.

 

Osallistuminen festareille

Fringeen voi ottaa osaa monella tapaa. Festivaali on avoin kaikille esiintyjille ja taiteen tekijöille, mutta reissuun sisältyy tietty määrä kuluja esimerkiksi rekisteröitymismaksujen, matkakulujen, ja esityspaikkavuokrien muodossa. Hyvä esitys pystyy tuottamaan osan menoista takaisin lipputulojen muodossa, ja usein esiintyjät hakevat myös sponsorisopimuksia ja apurahoja kotikaupunkinsa kulttuuri tahoilta ja yksityisyrittäjiltä. Esiintyjäksi kaipaavan kannattaa suunnata järjestön kotisivuille, joilta löytyy hyvin laaja määrä informaatiota. Käsikirjat antavat ohjelma numeroiden tekijöille neuvoa aikatauluista, budjeteista, esiintymispaikkojen hankinnasta, ja tavoista rahoittaa esityksen levitystä. Käsikirjat myös neuvovat minkä tyyppistä lavaa kunkin kannattaa esitykselle harkita, ja mitä esiintyjien kannattaa ottaa huomioon lain kannalta.

Osallistuminen festareille

Asiakkaina Edinburgh Fringe festivaaleille suuntaavien kannattaa aloittaa suunnittelu suhteellisen ajoissa. Suosituimpien esitysten liput tulevat myyntiin kuukausia ennen tapahtuman alkua, ja ne myyvät loppuun lähestulkoon saman tien. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että koko ohjelma tarvitsee lyödä lukkoon jo tammikuussa, sillä vähemmän tunnettuihin esityksiin löytyy paikkoja tapahtuman aikana, ja kaikki esiintyjät eivät laita lippujaan ennakko myyntiin. Virgin Money half price hut myy festareiden aikana alennushintaisia lippuja hiljaisempiin näytöksiin, ja katu esitykset ovat yleisesti ottaen ilmaisia katsojille. Lippujen lisäksi kannattaa pitää mielessä, että vaikka Edinburgh on suhteellisen suuri kaupunki, tarjolla olevat majoitukset tuppaavat olla kiven alla tapahtuman lähestyessä. Hotellien lisäksi useat paikalliset vuokraavat asuntojaan festivaali vieraiden käyttöön, joten vaihtoehtoja löytyy useasta hintaluokasta.