The Cooper’s Hill Cheese Rolling and Wake on vuosittain Englannissa Gloucesterin kaupungin lähellä järjestettävä kilpailu ja festivaali. Nimensä mukaisesti kilpailu tapahtuu Cooper’s Hill -nimisellä kukkulalla. Kilpailua on järjestetty vähintään 200 vuoden ajan. Siitä on tullut vuosi vuodelta suositumpi ja nykyään kilpailijoita saapuu eri puolilta maailmaa. Vuoteen 2010 asti kilpailulla oli sitä järjestävä toimikunta, mutta viime vuosina järjestelyt on hoidettu spontaanisti vapaaehtoisvoimin ilman minkäänlaista virallista järjestäjää. Turvallisuussyistä lähistön tiet suljetaan 2,5 kilometrin alueella, jotta katsojamäärä ei kasvaisi hallitsemattomaksi  Kilpailussa on neljä eri sarjaa, joista kolme on miehille ja yksi naisille.

Pakanallinen traditio vai laidunmaiden suojelua?

Tapahtuman synnystä ei ole tarkkaa tietoa ja siitä on tarjottu kahta eri selitystä. Yksi selitys on, että kilpailun avulla haluttiin säilyttää yleinen laidunnusoikeus karjaa varten alueella. Toinen selitys on, että kilpailu on saanut alkunsa pakanaseremoniasta, jossa palavia risukasoja vieritettiin alas rinnettä uuden vuoden juhlinnan lomassa. Tämä symboloi uuden alkua. Tähän teoriaan on liitetty myös traditiot, joissa rinnettä alas vieritetään sämpylöitä, keksejä ja karamelleja, jotta paikalla kasvaisi jatkossa rehevä viljapelto.

Rinteessä jahdataan todellista laatujuustoa

Kilpailun tarkoituksena on pyydystää kukkulanrinnettä alas vierivä juusto. Juustoa ei kuitenkaan ole mahdollista pysäyttää vauhdissa, joten se kilpailija joka nopeimmin ehtii rinnettä alas voittaa kilpailun. Juusto voi kieriessään rinnettä alas saavuttaa jopa 100 kilometrin tuntivauhdin ja jos kilpailija tai katsoja jää sen alle, kyseessä on todellinen vaaratilanne. Kilpailu alkaa, kun seremoniamestari huutaa ”one to be ready, two to be steady, three to prepare (tässä kohtaa juusto työnnetään liikkeelle), four to be off” eli ensimmäisellä huudolla asetutaan asemiin, toisella odotetaan oikeaa hetkeä, kolmannelle valmistaudutaan ja lähetetään juusto ja neljännellä huudolla kilpailijat lähtevät alas rinnettä.

Juustona toimii paikallinen Double Gloucester -juusto, joka on painoltaan noin neljä kiloa. Kilpajuuston on toimittanut vuodesta 1988 lähtien aina sama paikallinen juustonvalmistaja Diana Smart, joka valmistaa juustonsa käsityönä. Juustojen raaka-aineena toimii hänen omista lehmistään saatu maito. Hän on ainoa ihminen Gloucestershiressä, joka valmistaa juustoa perinteisin menetelmin. Poliisi on varoittanut Diana Smartia, että hän voi saada syytteen mikäli joku loukkaantuu hänen juustonsa takia, Vuonna 2013 juusto korvattiin tästä vaahtomuovisella versiolla, mutta jo seuraavana vuonna palattiin takaisin oikean juuston käyttämiseen, sillä tunnelma oli siten huomattavasti parempi.

Sota-aikana turvauduttiin puiseen juustonkorvikkeeseen

Vuodesta 1941 vuoteen 1954 kilpailussa jouduttiin turvautumaan puuvalmisteiseen tekojuustoon, jonka sisään oli kätketty pieni pala oikeaa juustoa, sillä toinen maailmansota aiheutti säännöstelyä ruoassa. Kerran kilpailun juustona toimi yli 18 kiloa painava juusto, kun New Zealand Dairy Products -yrityksen markkinointikomissio lahjoitti jättimäisen Uuden-Seelannin cheddarin kilpailulle juhlistaakseen sodan loppumista.

Osallistuminen tapahtuu omalla riskillä

Rinne, jota pitkin juusto vierii ja kilpailijat juoksevat, on varsin jyrkkä. Tämän takia vuosittain sattuu myös loukkaantumisia, yleisimmin nyrjähtäneitä nilkkoja, murtuneita raajoja ja toisinaan myös tajuttomuutta. Nykyään osallistujamäärä on rajoitettu 15 per lähtö, mutta aiemmin jopa 40 kilpailijaa saattoi juosta kerrallaan mäkeä alas juuston perässä. Tämä kuitenkin loppui, kun paikallinen ambulanssihenkilökunta valitti, ettei heillä ole riittävästi hoitajia paikkaamaan kaikkia loukkaantuneita.

Eniten juustoja kilpailun historian aikana on voittanut paikallinen kilpailija Stephen Gyde, joka lopetti kilpailut vuonna 2006, Sitä ennen hän onnistui kuitenkin voittamaan 21 juustoa. Hän on myös ainoa kilpailija tähän mennessä, joka on voittanut kaikki kolme miesten sarjaa samana vuonna.