Nevadan Black Rockin autiomaassa vuosittain järjestettävä Burning Man kuuluu ehdottomasti maailman mielikuvituksellisimpien festivaalien kärkeen. Viikon mittaisen festivaalin pääteema on itseilmaisu ja osallistujat toteuttavat tätä eri tavoin. Alue onkin täynnä toinen toistaan upeampia taideteoksia, asuja, performansseja ja tilataidetta. Burning Man -festivaali on täysin epäkaupallinen eikä siellä saa myydä mitään. Tämän takia osallistujien täytyy tuoda mukanaan kaikki mitä he voivat viikon aikana tarvita ja toisaalta siivota jälkensä siten, että alue jää yhtä koskemattomaksi kuin se oli ennen festivaalin alkua. Ainoat palvelut alueella ovat vessat sekä pisteet joista saa kahvia ja jäätä. Osallistujat siis kantavat mukanansa sekä juoma- että pesuveden sekä kaikki tarvittavat ruoanlaittotarvikkeet. Festivaalin henkeen kuuluu kuitenkin vahvasti lahjojen antaminen ja osallistujat jakavat toisille jatkuvasti esimerkiksi jäätelöä, itsetehtyjä koruja tai vaikkapa käytettyjä kirjoja. Festivaali huipentuu viimeisenä iltana yli 10 metrisen puisen nuken polttamiseen. Tapa liittyy kelttiläiseen perinteeseen.

Yhteisöllisyyttä aavikkoympäristössä

Burning Man järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1986 San Franciscossa, jossa juhlittiin kesäpäivänseisausta. Vuodesta 1990 lähtien juhlinta on tapahtunut Nevadan autiomaassa. San Franciscon Baker Beachilta sai alkunsa myös kokkoperinne. Festivaalille antavat vahvasti oman leimansa aavikkoympäristö ja osallistujien itseilmaisu taiteen avulla. Järjestäjät valitsevat jokaiselle vuodelle oman teemansa, joten joka vuosi festivaali näyttää hieman erilaiselta. Oman taiteentekemisen lisäksi osallistujat opettavat taitojaan muille ja alueelle onkin joka vuosi tarjolla esimerkiksi veistostunteja tai ryhmiä, jotka kutsuvat osallistumaan esityksiin.

Autiomaa luo haastavat puitteet festivaalille, sillä aavikkoilmastossa päivälämpötila saattaa nousta yli 30 asteeseen ja yöllä taas laskea alle kymmeneen asteeseen. Hiekalta ei juuri pääse suojaan paitsi omaan telttaan. Festivaali järjestetään kuivuneen järvenpohjan päällä ja sateen sattuessa koko alue muuttuu mutaiseksi. Toisaalta autiomaassa on karua ja unohtumatonta kauneutta ja siellä on helppo nähdä roolinsa pienenä palasena maailmaa. Kun Black Rockin autiomaa täyttyy ihmisistä ja heidän väliaikaisista rakennelmistaan, muistuttaa alue enemmänkin outoa kaupunkia toisesta maailmasta. Itseilmaisu saa välillä hyvinkin radikaaleja muotoja ja osallistujien yllä näkee mitä ihmeellisempiä asuja – tai välillä ei vaatteita lainkaan. Suurella festivaalialueella ihmiset liikkuvat polkupyörillä tai mitä mielikuvituksellisimmilla ajoneuvoilla, jotka he ovat tuunanneet muistuttamaan Mad Max – elokuvien menopelejä.

Ihmiset majoittuvat suurissa leireissä, joihin pääsee mukaan vaikkei tuntisi muista osallistujia. Leireillä on omia teemojaan ja mielenkiinnon kohteitaan. Jos jokin leireistä kiinnostaa teeman puolesta, mutta tuntuu liian rankalta kokemukselta koko viikoksi, voi siellä käydä viettämässä hauskan päivän tai illan. Osa leireistä erikoistuu nimenomaan eeppisiin juhliin.

Ei ihan jokaisen juhla

Burning Maniin osallistuu nykyään vuosittain jo yli 70 000 juhlijaa. Saman tyyppisiä varjojuhlia järjestetään myös muualla maailmassa, kuten Etelä-Afrikassa ja Ranskassa. Tapahtumien liput myydään yleensä nopeasti loppuun, joten mukaan haluavan kannattaa olla tarkkana heti kun lipunmyynti alkaa. Mikäli Suomesta haluaa lähteä mukaan festivaalille, helpoin tapa on lentää Las Vegasiin ja vuokrata sieltä asuntoauto koko festivaalin ajaksi. Näin on sekä majoitus että paikalle siirtyminen varmistettu ja voi keskittyä hyvillä mielin nauttimaan tunnelmasta.

Burning Man ei ole aivan tavallinen festivaali eikä varmasti sovi kaikille. Tapahtumasta kiinnostuneen kannattaa käydä läpi perustiedot ja muutama artikkeli, joissa neuvotaan erityisesti ensikertalaisia. Festivaalilla on tärkeää, että jokainen osallistuu kokemuksen rakentamiseen omalla tavallaan. Ujompi voi toki tarkkailla tapahtumia sivummasta, mutta kontaktin ottamiselta voi tuskin välttyä kukaan. Järjestäjät suosittelevat, että festivaalille osallistuttaisiin koko viikoksi, jotta kokemus olisi mahdollisimman hyvä.